Samen is minder alleen.

Ontmoetingsgroepen voor kinderen, na scheiding of overlijden in het gezin

RUCPHEN - In juni starten er twee ontmoetingsgroepen voor basisschoolkinderen. Eén groep voor kinderen van wie de ouders gescheiden zijn en één groep voor kinderen van wie een vader, moeder, broer of zus is overleden. Waarom? Omdat laagdrempelig samenkomen met kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij, zeer helpend kan zijn.

Het initiatief voor de groepen ligt bij Margot van Rijn. Zij is rouw- en verliesbegeleider en begeleidt sinds een half jaar kinderen, jongeren en gezinnen in het omgaan met verlies. Niet voor niets koos Margot voor dit werk. Eind 2011 werd zij zelf weduwe en bleef zij achter met haar kinderen van 4 en 2 jaar oud. Nu, zesenhalf jaar later, maakt ze verlies en rouw bespreekbaar én ondersteunt ze mensen om hun verlies te integreren in hun leven.
Volgens Margot is het waardevol kinderen samen te brengen die iets belangrijks gemeen hebben. De scheiding van ouders of het overlijden van een gezinslid zet het leven van een kind behoorlijk op zijn kop. De wereld lijkt opeens zo veilig niet meer. Gevoelens en gedachten gaan alle kanten op. Met kinderen die niet hetzelfde hebben meegemaakt, kunnen én willen ze het er veelal liever niet over hebben. Toch worstelen kinderen vaak met allerlei vragen en gevoelens. Juist daarom is het fijn kinderen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt. Tijdens de acht bijeenkomsten van de ontmoetingsgroepen 'Samen is minder alleen' is er aandacht voor verdriet én ontspanning. Er wordt gepraat, geknutseld, bewogen, gezongen en gedanst, zowel binnen als buiten. De bijeenkomsten worden begeleid door Margot van Rijn en collega rouw- en verliesbegeleider Eric Breusers.

Wanneer
De ontmoetingsgroepen zijn bedoeld voor basisschool kinderen tussen de 6 en 13 jaar (groep 3 t/m 8) en worden gegeven aan de Kozijnenhoek 2 in Rucphen. De groep voor scheidingskinderen vindt plaats op maandagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur, op 4, 11, 18, 25 juni en 3, 10, 17 en 24 september 2018. De groep voor kinderen van wie een vader, moeder, broer of zus is overleden vindt plaats op donderdagmiddag van 15.30 tot 17.30 uur, op 7, 14, 21, 28 juni en 6, 13, 20 en 27 september 2018. Voor kinderen die niet om 15.30 uur in Rucphen kunnen zijn, is arriveren om 15.45 uur geen probleem. [l]