Vrijwilligers zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor de open dag. FOTO CORINE ROKS
Vrijwilligers zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor de open dag. FOTO CORINE ROKS Foto:

Open dag bij de Nieuwenbergh Zegge

ZEGGE - 'Lente in de bol' is het thema van de open dag in de Nieuwenbergh Zegge die op zaterdag 14 april op de agenda staat. Op deze dag kunnen bezoekers kennis maken met zowat alle verengingen die het dorp rijk is en zelfs daarbuiten. De dag staat vol met optredens, presentaties, lotingen, hapjes, drankjes en interactieve activiteiten. De animo is enorm, zo blijkt in aanloop naar deze dag. Centraal staat de promotie van het gemeenschapshuis, de vaste stek van het bloeiende verenigingleven van de Zeg.

DOOR CORINE ROKS

"Veel mensen kennen de Nieuwenbergh wel van naam, maar hebben geen idee wat ons dorpshuis te bieden heeft. Vandaar dat wij voor deze vorm hebben gekozen", steekt beheerder Dianne Brouwers van wal.

Acts

Het hele gebouw staat deze dag vol stands, afgewisseld met acts in de theaterzaal. "We hebben optredens van dans- en zanggroepen zoals kinderdans, line dance en stijldans. Zanggroep Melody treedt op, net zoals enkele koren. Ook geeft schermvereniging Beau Geste uit Roosendaal een demo en kunnen bezoekers genieten van het slagwerk jeugdtamboerkorps St. Cecilia Zegge dat enorm in de lift zit, ook qua ledenaantal.

De kleintjes kunnen knutselen bij de stand van Zeggkids. "En ze kunnen cakejes versieren", laat vrijwilliger van de Zeggkids, Janneke Veraart, weten. "Alle verengingen die de Zeg telt zijn voor deze dag aangeschreven en allen reageerden positief. Het leeft enorm! ", vult zij aan. De verengingen zijn vrij in hun presentatie. Ook het SKW heeft een stand en de voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Zo'n zeshonderd bloembollen zijn ingekocht die in zakjes van vijf worden verpakt. "De zakjes kunnen op die dag voor een klein bedrag worden gekocht. Behalve bloembollen bevat het een lootje waaraan een prijs is gekoppeld", vertelt Dianne Brouwers.

Onderhoudskosten

De prijzen zijn voor een groot deel gesponsord door leveranciers en verenigingen van de Nieuwenbergh. Zo zijn er waardebonnen beschikbaar gesteld, wijn en een tienrittenkaart namens een dansvereniging. "Het doel van deze dag is om mensen binnen te krijgen en te houden. Het wordt namelijk steeds moeilijker de Nieuwenbergh te exploiteren met de alsmaar toenemende onderhoudskosten. Hoe meer leden, en dus bezoekers, gebruik maken van ons gemeenschapshuis, hoe beter de inkomsten zijn", laat Helmi Mulders van SKW Zegge weten.

Energievretend

Het gebouw verouderd en vergt onderhoud. Onlangs is de vloer van de gymzaal vernieuwd en is het gebouw overgestapt op een energiezuinige ketel. In april wordt de voordeur vervangen. Een nieuwe vloer in de foyer staat op de bucketlist, zo ook led-verlichting. "Dit gebouw is energievretend in plaats van energiezuinig", verklaart Veraart. Inmiddels is een offerte aangevraagd om de verlichting te vervangen. "Een kostenpost van duizenden euro's , en dat hebben we niet", vult Mulders aan. Wel laat zij doorschemeren dat de gemeente Rucphen, ondanks de bezuinigingen, haar best doet in het zoeken naar oplossingen.

Frisse wind

Maar het voortbestaan van het Zegse gemeenschapshuis staat niet alleen in materiële zin op de tocht, ook is men hard op zoek naar een frisse wind binnen het dagelijks bestuur van het SKW. Inmiddels is bekend dat Christian Matthijssen uit Zegge zich heeft aangemeld als voorzitter in spé. "Vorig jaar is hij verhuisd vanuit Roosendaal naar hier. Hij was altijd al nauw betrokken in het maatschappelijke leven op de Zeg", aldus Mulders.

Gratis

Tot slot laten de vrijwilligers weten een heerlijk lentesoepje te serveren op 14 april. Bij binnenkomst ontvangen alle bezoekers gratis koffie en thee. De dag begint om 11.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De toegang is gratis.[l]