Leerlingen van basisschool Maria Goretti schilderen het landschap op het landgoed van De Witte Raaf. FOTO CORINE ROKS
Leerlingen van basisschool Maria Goretti schilderen het landschap op het landgoed van De Witte Raaf. FOTO CORINE ROKS Foto:

Maatschappelijk project krijgt steeds meer bekendheid

RUCPHEN - Verscholen in het groen aan de Dennenweg in Rucphen bevindt zich De Witte Raaf. Een ontmoetingsplaats voor mensen van alle leeftijden voor wie ontwikkeling en groei centraal staan. De ontmoetingsplaats wordt gesteund door De Cultuur Loper waarbij zij officieel zijn erkend als culturele partner voor de scholen in de gemeente Rucphen. Bij De Witte Raaf komen creativiteit en natuurbeleving samen.

DOOR CORINE ROKS

Voor het derde jaar zijn de leerlingen van basisschool Maria Goretti uit Sint Willebrord te gast bij De Witte Raaf. Op deze donderdagochtend zijn het de kleutertjes uit groep een en twee die in het bos hun creativiteit ontplooien.

Initiatiefneemster Anneke de Bruijn geeft samen met haar partner Pieter van Bogaert op deze ochtend invulling aan het concept. De Bruijn hierover: "Centraal staat de sociaal emotionele ontwikkeling dat door middel van muziek, natuur en expressie wordt versterkt."

Fabel

De kleintjes arriveren al vroeg. Na het belsignaal komt de grote groep kinderen bijeen en klinkt er muziek uit de theaterzaal. Nieuwsgierig betreden de leerlingen het pittoreske theater, het is pianist Pieter van Bogaert die de aandacht heeft. Er klinkt een lied en uit het niets is daar plots de Witte Raaf. Hij vertelt de kinderen de fabel van de Witte Raaf en nodigt ze uit voor een oriƫnterende wandeling in het aangrenzende bos. Vervolgens wijst Anneke de Bruijn de kinderen de spannende plekjes in het natuurgebied aan waar ze later onder begeleiding kunnen ontdekken en knutselen.

De fabel wordt toegespitst op leeftijd en heeft een sociaal emotionele inhoud zoals: je welkom voelen in een groep, zorgzaamheid ten opzichte van elkaar maar ook naar jezelf, en betrokkenheid met de natuur. Bijna alle scholen uit de gemeente Rucphen volgen dit project en vandaag heten we de eerste groep welkom", laat gedragsspecialist De Bruijn weten.

Jeugdzorg

"De kinderen worden in het kader van het thema aan het werk gezet, waarbij genoeg ruimte is voor eigen interpretatie. Juist het uitwerken van eigen gedachten is belangrijk in hun ontwikkeling, wij bieden slechts handvatten", aldus juf Joyce Lodewijks, die al ervaring heeft met het concept. De Bruijn ziet in dit concept ook mogelijkheden om Jeugdzorg te betrekken. "Jeugdprofessionals die vanuit deze plek kinderen en jong volwassenen ondersteunen, en niet vanuit een kil kantoor."

Doel

Regionale winkeliers voelen zich betrokken bij dit natuurproject. Zo zamelen zij bloembollen in die vervolgens als activiteit worden geplant in het bos. "De Witte Raaf krijgt steeds meer bekendheid binnen de maatschappij, een goede ontwikkeling. Ons doel is om steeds meer partijen in dit concept te betrekken", besluit De Bruijn.

Op kleinschalig niveau biedt De Witte Raaf ook concerten, workshops en lezingen aan. Voor meer informatie www.ontmoetdewitteraaf.nl[l]