De voorbereidingen voor de informatiemiddag zijn in volle gang. FOTO CORINE ROKS
De voorbereidingen voor de informatiemiddag zijn in volle gang. FOTO CORINE ROKS Foto:

Informatiebijeenkomst KBO Kring gemeente Rucphen

SINT WILLEBRORD - De Katholiek Bond voor Ouderen (KBO) Kring gemeente Rucphen organiseert op 25 april een informatiebijeenkomst die in het teken staat van de invloed van alcohol, medicijnen en drugs in het algemeen, maar in het bijzonder de invloed van deze middelen, of een combinatie hiervan, in het verkeer.

DOOR CORINE ROKS

Voor de informatiebijeenkomst zijn de volgende gastsprekers uitgenodigd: Iris de Man (preventiewerker van Novadic Kentron), Jacqueline Herrema (coördinator Algemene zaken en Bedrijfsvoering van Mentorschap West-Brabant) en Johan Damen, wijkagent in Sint Willebrord.

Medicijnen

Zware pijnstillers en antidepressiva zijn van invloed op het rijgedrag. Ook medicijnen die eindigen op -pam zijn vaak geen goede combinatie met het verkeer. "Die tasten de rijvaardigheid aan", legt Iris de Man uit.

Behalve de invloed van medicijnen wordt ook alcohol belicht. 'Het gezellige borreltje door de week' wordt bij Novadic Kentron ook wel het eeuwige weekend genoemd. Senioren hebben vaak hun zaakjes op orde en vinden dat ze wel een glaasje hebben verdiend. Behalve een positieve aanleiding gebeurt in de praktijk ook het tegenovergestelde. Als je ouder wordt maak je ook vervelende dingen mee, zoals het verlies van een partner. "Eenzaamheid ligt op de loer en we zien dat senioren dan gemakkelijk naar de fles grijpen", aldus De Man, die deze aspecten uitgebreid op de informatiemiddag aan bod laat komen. Wat mensen vaak ook niet weten is dat de afbraak van genotsmiddelen bij senioren langer duurt. Haar verhaal wordt ondersteund door wijkagent Johan Damen, die de aanwezigen voorbeelden uit de praktijk zal tonen. De presentatie krijgt een interactief karakter door een quiz-element en er worden filmpjes getoond.

Eenzaamheid

Na de pauze is het de beurt aan Jacqueline Herrema van Stichting Mentorschap West- Brabant. De mentoren zijn speciaal opgeleid om mensen die onvoldoende voor zichzelf kunnen zorgen te helpen en worden door de rechtbank benoemd. Herrema start haar presentatie met een film waarna zij praktijkgericht ingaat op de werkwijze van de stichting. Hierbij wordt zij ondersteund door de wijkagent. Damen hierover: "Wij constateren problemen achter de voordeur en als de familie niet meewerkt maken wij een zorgmelding. Veilig Thuis pikt dit op en via de kantonrechter wordt vervolgens een mentor aangesteld."

Aanmelden

De informatiemiddag wordt vanaf 13.00 uur gehouden in De Lanteern, Dorpsstraat 119 in Sint Willebrord. Zowel KBO-leden als niet-leden van 50-plus zijn welkom. Wel dient men zich vooraf op te geven bij de plaatselijke KBO afdeling. Niet-leden kunnen zich aanmelden bij Jan Braspenning, telefoon 06-48251470. De toegang is gratis.[l]