Van links naar rechts Corry Sibon, Paul Verveen en Robert Husson. FOTO CORINE ROKS
Van links naar rechts Corry Sibon, Paul Verveen en Robert Husson. FOTO CORINE ROKS Foto:

Filosofie, kunst en wijn in zoektocht naar Ondernemend Menszijn

SINT WILLEBRORD - Ondernemend Menszijn is een concept van Paul Verveen, Corry Sibon en Robert Husson, waarbij kunst een deur opent naar zinvol ondernemen. Ondernemerschap waarbij niet alleen geldelijke winst het doel is, maar de vruchten vooral worden geoogst op het vlak van mens zijn. Onder het genot van een goed glas wijn hebben de eerste ondernemers al geproefd van dit verfrissende concept, en het smaakt naar meer. Deze week vindt de tweede meeting plaats bij Cultuurplek aan de Irenestraat in Sint Willebrord.

DOOR CORINE ROKS

"Je ziet steeds meer ondernemers zoeken naar een bedrijfsvoering die past bij volledig mens zijn. Men wil geen onderdeel meer zijn van een strak georganiseerd bedrijfsmodel gericht op kengetallen winst om winst. Als ondernemer echt betekenis kunnen geven aan een groter doel dat past bij de persoonlijke idealen maar ook van je medewerkers, is een ontwikkeling die steeds meer terrein wint. Idealen waar je als mens echt gelukkig van wordt zodat ondernemers met hart en ziel hun bedrijf kunnen runnen, hetgeen de duurzaamheid van hun business uiteindelijk ten goede komt", legt Paul Verveen uit.

Filosofie

De Japanse Ikigai filosofie, waarbij de echte reden van het bestaan centraal staat, is de inspiratiebron voor deze meetings. "Samen het gesprek aangaan met als doel te zoeken naar persoonlijke bouwstenen voor een succesvol, duurzaam en zinvol bestaan. Een bestaan dat past bij je levensovertuiging en dit leren te gebruiken bij het ondernemerschap. Het idee ontstond om deze zoektocht te combineren met kunst', vult Verveen aan.

Galerie

"Kunst verbindt. Het doet iets met je, kunst slaat een brug tussen mensen. In deze bijeenkomsten fungeert kunst als middel om het gesprek aan te gaan", laat Corry Sibon van Cultuurplek weten. Ruim vijftien jaar heeft Sibon een galerie inclusief beeldentuin aan huis. Zij organiseert regelmatig huiskamerconcerten, wijnproeverijen en kunstlezingen. Haar galerie bestaat uit wisselend werk van veelbelovende kunstenaars, vrij te bezoeken door kunstliefhebbers.

Expressievorm

Kunst en cultuur kent diverse expressievormen als beeldende kunst, literatuur en muziek. Bij elke ondernemersbijeenkomst, een drietal per jaar, staat één expressievorm centraal. Deze week is dat beeldende kunst van keramiste Tineke van Gils, keramiek en schilderijen van Pepijn van den Nieuwendijk en fotografie van Tein Traniello. "Deze nieuwe expositie bij Cultuurplek aan de Irenestraat 41 in Sint Willebrord is deze week officieel geopend. De expositie heeft als bindende factor het thema dier. Het werk dient tijdens de ondernemersbijeenkomst op 11 april als opstap naar een gesprek waarbij gezocht wordt naar de persoonlijke idealen om van daaruit het ondernemerschap opnieuw in te richten", licht Sibon toe.

Topwijn

De bijeenkomsten hebben een interactief karaker. Zo opent Wim Arts op 11 april de avond met een literair stuk over dieren, waarna onder begeleiding in tweetallen de schilderijen, foto's en het keramiek besproken worden. Onder de noemer Artem et Vinum wordt de avond verbonden. Wijnkenner en leverancier Robert Husson geeft uitleg: "Een goed glas wijn hoort bij plezierig ondernemend menszijn. Een wijntje maakt het minder formeel en is de schakel tussen de diverse onderdelen. Op de bijeenkomsten worden diverse wijnen in de verhaallijn verwerkt en uiteraard genuttigd."

De eerstvolgende meeting staat gepland op 22 juni bij Vormvast in Breda met als thema design. In november volgt de derde bijeenkomst van dit jaar. Het thema voor deze meeting staat nog niet definitief vast. Ondernemers uit de regio Rucphen zijn van harte welkom op deze bijeenkomsten, bedoeld om samen betekenisvol van gedachten te wisselen en vooral te genieten.

Vrijblijvend kunnen betrokken ondernemers deelnemen aan een eerste meeting. Voor de daarop volgende bijeenkomsten wordt een kleine onkostenvergoeding gevraagd. Opgeven kan via: robert.wijnkunst@gmail.com

Van links naar rechts Corry Sibon, Paul Verveen en Robert Husson. FOTO CORINE ROKS