Onthulling monument voor ongedoopte overleden kinderen

ZEGGE - Op zondag 29 april wordt op het kerkhof in Zegge het monument onthuld voor kinderen die voor de geboorte of kort daarna, zonder gedoopt te zijn, zijn overleden.

DOOR PETER HOUTEPEN

Het initiatief voor het monument is afkomstig van Toos en Kees van der Veeken uit Zegge. In de loop van 2017 heeft het echtpaar dit idee, dat al heel lang bij hen leefde, vorm gegeven.

Financiële bijdragen

Op diverse manieren is door het echtpaar ingezameld om het initiatief te realiseren en dat is gelukt. Van allerlei kanten kwamen er spontane reacties en werden ook vanuit totaal onverwachte hoek behoorlijke financiële bijdragen bijeen gebracht. Daarnaast heeft de verkoop van door Toos en Kees zelfgemaakte kaarsen (van de stompjes uit kerk en kapel) en vogelhuisjes voor een behoorlijke financiële opbrengst gezorgd.

Pleintje

Door beeldend kunstenaar Cor van Oosterhout is in opdracht van Toos en Kees van der Veeken een monumentje vervaardigd dat op een speciaal aangelegd pleintje bij de ingang van het kerkhof zijn definitieve plaats krijgt. Alle voorbereidingen hiervoor zijn getroffen en op zondag 29 april zal pastoor Hans van Geel, na de eucharistieviering van 9.30 uur In de Zegse Maria Boodschapkerk, het beeld inzegenen nadat het eerst door Toos en Kees onthuld is.[l]