Wethouder Martien de Bruijn 'gaat door het lint'. FOTO CORINE ROKS
Wethouder Martien de Bruijn 'gaat door het lint'. FOTO CORINE ROKS Foto:

Fietspad Bernhardstraat officieel in gebruik

RUCPHEN - Het fietspad aan de gereconstrueerde Bernhardstraat in Rucphen is officieel in gebruik genomen door wethouder Martien de Bruijn. Omwonenden hebben zich destijds sterk gemaakt voor een vrijliggend fietspad en aan deze wens is gehoor gegeven. Het rode asfalt is 1,1 kilometer lang en loopt parallel aan de Bernhardstraat. Het fietspad is zo ingericht dat de fietser optimaal kan genieten van het landelijk karakter van dit gebied.

DOOR CORINE ROKS

Al fietsend maakte de wethouder het nieuwe stukje asfalt officieel en liet weten blij te zijn dat het uiteindelijk een vrijliggend fietspad is geworden. "Veel veiliger dan onze eerste optie."

Veiligheid

"Aanvankelijk lagen er plannen op tafel voor een fietssuggestiestrook. Dat zijn rode fietsstroken op de weg gescheiden door een witte markering. Omwonenden trokken bij de lancering van die plannen, zo'n vier jaar geleden, direct aan de bel, en drongen aan op een vrijliggend fietspad met het oog op de groeiende verkeersdrukte. De weg wordt namelijk steeds drukker als de omleiding helemaal is afgerond. Om de veiligheid van de fietsers te optimaliseren wilde men een los fietspad. De gemeenteraad ging akkoord en zie hier het resultaat."

Gunstig

Het fietspad pakt financieel gunstig uit, mede dankzij een subsidie van de Provincie Noord-Brabant, goed voor ruim 260.000 euro. "De definitieve balans moet nog worden opgemaakt, maar inmiddels staat vast dat het fietspad uiteindelijk een stuk goedkoper uitpakt dan beraamd", vult de wethouder aan.

Voortuinen

Om de aanleg te realiseren moest er wel wat grond worden aangekocht van omwonenden. Ook dat verliep soepel. Inmiddels zijn de (voor)tuinen opgehoogd met zand. "Het is ook niet niks om een stuk van je voortuin in te leveren. Aannemer infrastructuur, Dura Vermeer, heeft zijn best gedaan de tuinen netjes aan te laten sluiten alsof het fietspad er altijd al heeft gelegen. Complimenten voor deze samenwerking", bevestigt Ad van Dorst, projectmanager omleiding Rucphen-Sprundel- Sint Willebrord, van de gemeente Rucphen.

Bomenkap

Behalve tuinen moesten er ook enkele bomen wijken voor het fietspad. De bomen, voornamelijk eiken, zijn direct bij de aanpak van de Bernhardstraat gekapt. Het fietspad vormt het sluitstuk van dit stukje infrastructuur. "Inmiddels zijn er linden langs het fietspad geplant ter compensatie. Lindebomen geven minder groenafval, dat de veiligheid van de fietsers ten goede komt", aldus Van Dorst.

Tussen huisnummer 33-35 is een bomenweide aangeplant, een stuk bosgrond ter groencompensatie met beuken, eiken en linden. De bomenweide kenmerkt zich door transparantie, hierdoor blijft het landschappelijk karakter behouden. De landelijke uitstraling van het gebied mocht niet verloren gaan, zo was de eis van de provincie. Dit is opgelost door geen recht, maar slingerend fietspad.[l]