De scouts tonen de flyer en hopen op veel respons. FOTO CORINE ROKS
De scouts tonen de flyer en hopen op veel respons. FOTO CORINE ROKS Foto:

Scoutinggroep op zoek naar het verdwenen kruis

RUCPHEN - Na vijf eeuwen wordt het wonder van Sprundel eindelijk onthuld en wel op vrijdagavond 20 april. Tussen 1400 en 1450 zou er op het kerkhof van Sprundel een wonderbaarlijk kruis gevonden zijn. Het kruisbeeld bezat magische krachten en genas mensen. Helaas, tweehonderd jaar later raakte het zoek, maar gelukkig bleef een splinter bewaard.

DOOR CORINE ROKS

De splinter, een relikwie, bevindt zich in de relikwieschrijn, goed opgeborgen in de huidige Joannes de Doperkerk. Scoutinggroep St. Jan roept alle jongeren op het zoekgeraakte kruis terug te vinden. Een escapetocht rond de kerk anno 2018 leidt vrijdag eindelijk tot de ontknoping. "Alle jongeren, van vier tot en met zeventien jaar, zijn welkom het mysterie op te komen lossen. We verzamelen om half zeven bij Dorpshuis De Trapkes in Sprundel , waarna een inleidend filmpje wordt getoond. Hierna starten we de speurtocht. De deelname is gratis", doet voorzitter van Scoutinggroep St. Jan, Ineke van Oorschot, een oproep.

Zoete wonder

Het idee om de crucifix te vinden ontstond na lancering van het zoete Sprundels Wonder in 2016, een soort gebakje dat zijn naam te danken heeft aan het religieus wonder uit de Middeleeuwen. Het bestuur van de scoutinggroep was behoorlijk onder de indruk van dit verhaal. De koster van Sprundel werd ondervraagd, en jawel, het kruis heeft echt bestaan, maar waar het gebleven is weet niemand.

Puzzel

"Na het filmpje waarin beelden van het kruis en de splinter zijn verwerkt, gaan we in groepjes op pad. We hebben voor een escapetocht gekozen waarbij op elke post, dertien in totaal, een puzzel moet worden opgelost", legt Van Oorschot uit. Het zijn leeftijdgerelateerde puzzels en voor de allerkleinste zijn er wat fysieke onderdelen zoals blikgooien en zaklopen. "Ook ouders zijn welkom om hun kroost te begeleiden."

Bij iedere post kan een letter worden verdiend. Bestuurslid Patricia van Haperen vult aan: "Bij iedere post ontvangen de deelnemers een deel van de oplossing plus een aanwijzing waar de volgende post zich bevindt." De escapetocht concentreert zich rond het kerkgebouw van Sprundel.

Dorpsspel

Per 1 januari zijn Scouting Rucphen en Scouting Sprundel gefuseerd tot Scoutinggroep St. Jan. De Scouting telt zo'n negentig leden. Elke vrijdag in de schoolweken van 19.00 tot 20.30 uur worden er volop activiteiten in en rond het scoutinggebouw georganiseerd. Op zaterdag tussen 10.00 en 11.30 uur is het de beurt aan de Bevers, de kinderen van vijf tot zeven jaar. De leiding is nog wel op zoek naar versterking, waarbij een minimale leeftijd van 17 jaar geldt.

Lopen

Tot slot laat de voorzitter weten: "Wil je graag met een groepje lopen op vrijdagavond, meld je dan aan via info@scoutingsprundel.nl. Deelname zonder opgave mag ook, kom dan om 18.30 uur naar De Trapkes in Sprundel, gevestigd in het kerkgebouw."[l]