Het jongens- en meisjesteam van basisschool Martinus uit Rucphen mag nu deelnemen aan de regiofinale. FOTO CORINE ROKS
Het jongens- en meisjesteam van basisschool Martinus uit Rucphen mag nu deelnemen aan de regiofinale. FOTO CORINE ROKS Foto:

Meisjes en jongens Martinus Rucphen winnaars

RUCPHEN - Basisschool Martinus uit Rucphen heeft de 54e editie van het paasvoetbaltoernooi gewonnen dat vorige week is gehouden op sportpark De Molenberg in Rucphen. Zowel de Rucphense meisjes als jongens van de Martinus bleken de beste van de zes deelnemende basisscholen.

DOOR CORINE ROKS

Dit jaar had de organisatie één poule gemaakt waarin de zes teams het tegen elkaar opnemen. Deze aanpak bleek in de praktijk heel positief uit te pakken. Organisator John Taks van basisschool Vinkenbos uit Sprundel legt uit: "Dit jaar hadden we te weinig aanmeldingen voor twee poules van vier vandaar dat we noodgedwongen voor deze oplossing hebben gekozen. Wat bleek, de kinderen stonden elke wedstrijd op scherp omdat een echte finalewedstrijd ontbrak. De tussenstanden speelden niet zo'n duidelijke rol. Ze hadden minder zicht op hun positie." Taks is samen met Johnny van Dijk en Jeroen Broos van basisschool Vinkenbos de motor achter het toernooi.

Gemengd

't Palet uit Rucphen deed dit jaar helemaal niet mee vanwege het gebrek aan deelnemers. Martinus uit Schijf speelde met een gemend team. De toppertjes op het veld waren voornamelijk leerlingen uit groep 7 en 8. "We hadden dit jaar te maken met minder groepen zeven en achters. Dat verklaart de lagere opkomst."

Scheidsrechters

Behalve wat minder spelertjes was het dit jaar ook moeilijker om aan scheidsrechters te komen. "We hebben bij de CIOS gasten gepolst, maar die zaten midden in hun tentamenweek", aldus Taks. De organisatie deed een beroep op vrijwilligers, maar werk en studie bleken vaak niet te matchen met de woensdagmiddag. Een jonge scheidsrechter uit Sprundel kreeg van zijn stagebaas verlof om de wedstrijden te fluiten.

Fanclub

De basisscholen Maria Goretti en Willibrordus uit Sint Willebrord hadden hun trouwe fanclub meegebracht. Onder de namen Willi 1 en Willi 2 stonden beide teams hun mannetje. "Leerlingen van onze basisscholen zijn gemengd. De sfeer is heel gemoedelijk", aldus een vaste fan, Marjolein Oosse. Een andere moeder, die liever vermeld wil worden onder haar pseudoniem 'fulltime voetbal- en taximoeder' lichtte lachend toe: "Vanavond staan ze om zes uur weer op het veld van Rood-Wit. Het is haasten, maar de warming-up kunnen ze zeker overslaan."

Regiofinale

Het jongens- en meisjesteam van basisschool Martinus uit Rucphen mogen door hun overwinning deelnemen aan de grote regiofinale in Zevenbergen.[l]