Kinderen van de Martinusschool uit Rucphen en de burgemeester openen samen de vernieuwde ingang. FOTO JOS OONINCX
Kinderen van de Martinusschool uit Rucphen en de burgemeester openen samen de vernieuwde ingang. FOTO JOS OONINCX Foto:

Nieuwe ingang Heemtuin Rucphen geopend

RUCPHEN - Onder een stralende zon waren de kinderen van groep 3 van basisschool Sint Martinus uit Rucphen vorige week naar de heemtuin gewandeld voor een schoolbezoek. Daar aangekomen wachtte burgemeester Marjolein van der Meer Mohr hen op om gezamenlijk de nieuwe ingang van Heemtuin Rucphen in gebruik te nemen.

DOOR JOS OONINCX

Een van de vrijwilligers die regelmatig groepen rondleidt is Jan Nuijten. "Tot op heden lag de ingang van de heemtuin voor de bezoekers enigszins verscholen. We hebben de ingang verschoven naar de Baanvelden om meer aandacht van voorbijgangers te trekken. We hopen dan ook dat de tuin zo nog meer bezoekers krijgt." De kinderen openden de ingang door het wegtrekken van twee vlaggen en het losmaken van een strik waarna de burgemeester de sleutel overhandigd kreeg om het hek te openen.

150.000 bezoekers wisten de tuin al te vinden

Schoolbezoeken

In de afgelopen 36 jaar wisten overigens al ruim 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland de heemtuin te vinden. De tuin wordt als een van de mooiste van Nederland en Vlaanderen erkend. Een van de activiteiten van Heemtuin Rucphen is het jaarlijks terugkerend bezoek door de groepen 3 en 5 van basisscholen uit de gemeenten Rucphen en Roosendaal.

Speurtocht

Onder begeleiding van vrijwilligers worden elk voor- en najaar planten en dieren uit de eigen omgeving in de vorm van een speurtocht verkend. Na afloop worden de antwoorden gezamenlijk besproken en ter afsluiting krijgen de kinderen een verjaardagskalender van de heemtuin mee om in de klas op te hangen. Daarnaast krijgt elk kind afzonderlijk ook nog een zakje zaad mee van akkerbloemen zodat ze thuis in de tuin nog van hun bezoek kunnen nagenieten.

Mooi om te zien hoe
kinderen natuur beleven

Vrijwilligers

De kinderen van groep 3 die deze dag te gast zijn krijgen eerst een korte inleiding. Daarna wordt de groep verdeeld in kleinere groepjes om op pad te gaan met een vrijwilliger. Vandaag moeten ze samen een tiental meerkeuzevragen beantwoorden. De burgemeester luistert aandachtig mee. "Het is telkens weer mooi om te zien hoe enthousiast de kinderen de natuur beleven. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen", geeft ze aan.

Initiatieven

Zelf bezoekt ze regelmatig met groepen de heemtuin en dan valt haar op dat er zoveel vrijwilligers in de heemtuin bezig zijn. "Er is hier altijd activiteit. Daar bij het terras zijn vrijwilligers bezig met het maken van banken voor de gasten. Het mooie is dat het hout hiervoor uit de tuin zelf komt en van bomen uit de gemeente." De heemtuin speelt ook in op plaatselijke initiatieven zoals 'Rucphen zoemt' dat onlangs in het nieuws was. In de tuin werd hiervoor een nieuw bijenhotel gemaakt en geplaatst.

Openstelling

De Heemtuin aan de Baanvelden 12 in Rucphen is in het voorjaar en de zomer elke zondag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. In plaats van Eerste Pinksterdag is de tuin opengesteld op maandag, Tweede Pinksterdag. Door de week is de heemtuin geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld bij langdurige neerslag dit anders kan zijn. En na 36 jaar bevindt de ingang zich dus elders, richting de Baanvelden.

Informatie

Nog veel meer informatie over de activiteiten is te vinden op de website: www.heemtuinrucphen.nl[l]