Toon Hendrikx, Wim Heeren, Wim Aarts en Joep Lindner aan de kruibak van de molen.
Toon Hendrikx, Wim Heeren, Wim Aarts en Joep Lindner aan de kruibak van de molen. Foto:

Molenstichting maakt in 2018 de balans op

SPRUNDEL - Historische molens herinneren ons aan het verleden, maar hebben ze ook toekomst? Dat was de centrale vraag die nadrukkelijk gesteld werd tijdens de themabijeenkomst van stichting Molenbehoud De Hoop Sprundel waarbij, naast een aantal vrijwilligers en instanties, ook Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, aanwezig was.

DOOR JOS OONINCX

In 2014 sloten de gemeente Rucphen en de molenstichting een intentieovereenkomst om de bergkorenmolen vanaf 2015 voor vier jaar in eigendom van de stichting te geven. Dit betekent dat beheer en onderhoud tot 1 januari 2019 met een jaarlijkse subsidie van 5.000 euro op de schouders rust van de stichting. Aangezien de gemeente de intentie heeft om de overeenkomst na 2019 voort te zetten, kijkt de stichting al vanaf begin dit jaar of beheer en onderhoud haalbaar is nu gebleken is dat er fors meer geld bij moet.

Kans

Secretaris Toon van de Sanden schetst een beeld van de activiteiten van de afgelopen periode. Met als motto 'Geef de Sprundelse molen een kans' waren veel vrijwilligers actief om de molen voor Sprundel te behouden. Zo was er in 2015 de viering van het 175-jarig bestaan met een molenontbijt. Er werden rondleidingen gegeven voor basisscholen, families en groepen. Aan de molen zelf werden onderdelen gereviseerd en er kwam een terras en een hekwerk. Acht vrijwilligers werden opgeleid tot molengids en er zijn twee molenaars en twee molenaars in opleiding die de wieken draaiende houden.

Beeldbepalend

Samen met de kerktoren bepaalt de molen het beeld van het dorp Sprundel. Volgens Van De Sanden is het opgeven van het Rijksmonument geen optie. "De molen heeft historische waarde en is een toeristische trekker. Tel daarbij de vele activiteiten voor jong en oud in en rond de molen en het feit dat deze molen prima doet waarvoor hij gemaakt is: graan malen. Zowel wijzelf als de plaatselijke middenstand verkopen met succes onze producten." Het is dan ook beleid van de stichting om de molen als zodanig in bedrijf te houden en herbestemming als Bed & Breakfast, kantoorruimte of een horecabestemming is voor het huidige bestuur geen optie."

Kosten

Penningmeester Wim Mathijssen berekent dat er jaarlijks zeker 13.000 euro bij moet als de stichting weer een overeenkomst aangaat, dit keer tot 2025. "De onderhoudscyclus voor een molen is korter dan voor andere gebouwen. Zo moet een schildersbeurt die voor 2019 gepland stond al dit jaar plaats vinden. Wij zijn bereid om nog meer activiteiten te organiseren, maar daarvoor hebben we meer vrijwilligers nodig. Groot onderhoud, overigens goed voor 40.000 euro in de komende vijf jaar, kan niet worden uitgevoerd door vrijwilligers. Het jaar 2019 wordt dus het jaar van de waarheid."

Memoryspelletjes

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, onderkent dat het verwerven van financiƫn een landelijk aandachtspunt is. "De exploitatie is in elke gemeente verschillend en wij zien dat stichtingen met creatieve oplossingen komen. Zo kun je door het organiseren van educatieve activiteiten wellicht ook een beroep doen op gelden die daarvoor beschikbaar zijn." De stichting heeft heel 2018 uitgetrokken om mogelijkheden voor behoud met de gemeente in kaart te brengen. In januari was er al contact met wethouder Cees Evers, die daarop aangaf bereid te zijn om mee te willen werken. "Het zou natuurlijk doodzonde zijn als we het huidige traject niet kunnen voortzetten. Er zit nu leven in de molen en dat moet zo blijven. Alle vrijwilligers doen nu al veel meer dan alleen onderhoud en in juli zal in de Kadernota dan ook voldoende financiƫle ruimte moeten bieden om de molen te behouden." Tot slot overhandigde Nicole Bakker bij wijze van 'reminder' nog een tiental Memoryspelletjes aan het bestuur van de molenstichting met de mededeling dat kinderen hier goed raad mee weten. Waarmee ze tevens aangaf dat je met kinderen ook de toekomst hebt. Er is dus hoop voor de molen.[l]

De Hoop in Sprundel in bedrijf. FOTO'S JOS OONINCX