Minstens een pittig half uurtje per dag bewegen, zeven dagen in de week, aldus Scherder. FOTO CORINE ROKS
Minstens een pittig half uurtje per dag bewegen, zeven dagen in de week, aldus Scherder. FOTO CORINE ROKS Foto:

Hoogleraar Erik Scherder valt in de smaak met lezing

RUCPHEN - In september 2016 is het onderzoek 'Bewegen, niet vergeten!' van start gegaan in gemeente Rucphen. Een onderzoek onder 55 plussers naar de lichamelijke conditie, het geheugen en het denkvermogen. Zo'n zestig deelnemers doen ondertussen mee, maar de wetenschappers zoeken nog meer vrijwilligers.

DOOR CORINE ROKS

Daarom hield professor Erik Scherder donderdagavond een lezing in de raadzaal van het gemeentehuis. Het belang van een actieve levensstijl voor het behoud van de gezondheid van het lichaam en de hersenen stond hierbij centraal. De resultaten logen er niet om. Ruim tachtig belangstellenden gaven gehoor aan de oproep om de lezing bij te wonen. Onder hen ook jongere geïnteresseerden. Want hoewel zij niet voor het onderzoek in aanmerking komen, blijkt dat je volgens de professor niet jong genoeg kunt beginnen met een actieve levensstijl.

Prikkels
"Tot je dertigste zijn je hersenen volop in ontwikkeling. En het brein wordt complexer als het kind opgroeit in een verrijkte omgeving. Onderwijs, sport en buitenspelen zijn daar voorbeelden van, net zoals muziek maken", aldus Scherder. De humoristische hoogleraar neuropsychologie, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, benadrukt het belang van de verbindingen die gemaakt worden in de hersenen. Ook na je dertigste actief blijven loont, zelfs op oudere leeftijd moeten mensen prikkels blijven incasseren om het brein in een goede conditie te houden. Een mooie spreuk geeft hij het publiek cadeau: zenuwcellen sturen om te communiceren met hun buren.

Ouderdomsziekten
Maar hoe stuur je zenuwcellen aan? Scherder: "Moeite moeten doen, en niet kiezen voor de gemakkelijkste weg. Zowel mentaal als fysiek, dus bewegen. Minstens een pittig half uurtje per dag, zeven dagen in de week. Als je de hersenen lang genoeg blijft prikkelen, blijf je vier jaar langer beschermd tegen ouderdomsziekten."

Makkie
Na afloop valt op dat aanwezigen bij elkaar nagaan of ze wel aan dat half uurtje bewegen per dag komen. Voor de één een makkie, voor de ander net niet. De uit Schijf afkomstige Jack van Oers hierover: " Ik denk wel dat ik hieraan kom. Ik wandel veel, vroeger ging ik zelfs vanuit Schijf elke dag te voet naar mijn werk in Rucphen. Ook ben ik in het bezit van een home- en looptrainer." Van Oers wil graag aan het onderzoek deelnemen, maar kreeg te horen dat dit niet kon wegens zijn visuele handicap. "Maar misschien kan het alsnog."


Het Gezondheidscentrum Rucphen werkt mee aan het onderzoek 'Bewegen, niet vergeten!'. De wetenschappers Sara Galle en Siri Noordermeer staan belangstellenden graag te woord. Aanmelden via 020-5983565 of via de website:
www.bewegennietvergeten.nl[l]