Eén van de informatieborden die geplaatst zijn bij acht akkers.
Eén van de informatieborden die geplaatst zijn bij acht akkers. natuurwerkgroep

Bloemrijke kruidenakkers weer klaar voor de zomerbloei

RUCPHEN - Afgelopen zaterdag hebben de vrijwilligers van Natuurwerkgroep gemeente Rucphen de laatste hand gelegd aan de voorbereiding van bloemrijke kruidenakkers in en rond de Rucphense Bossen.

Doel van het project is tweeledig. Enerzijds het terugbrengen van 12 uit Noord Brabant verdwenen akkerkruiden. Anderzijds het vergroten van de biodiversiteit in en om de Rucphense Bossen. De bloemen trekken insecten en vogels aan, terwijl het graan als voer dient voor vogels en kleine zoogdieren. Met name de sterke teruggang van de hoeveelheid insecten met 75% in de afgelopen 30 jaar wil men zo enigszins afremmen.

Meer akkers
Er zijn dit jaar vier akkers bijgekomen, twee in Roosendaal en twee in Rucphen. In totaal gaat het dit jaar om 18 akkers, 13 winterakkers en 5 zomerakkers. Ze zijn allemaal ingezaaid met gerst, zeldzame akkerbloemen en de verdwenen akkerkruiden. De totale oppervlakte van de akkers is bijna 8 hectare, oftewel bijna 12 voetbalvelden. Bij 8 akkers zijn afgelopen zaterdag informatieborden geplaatst. Daarmee wil men het publiek interesseren voor het project.
Voor het volgend jaar is de NatuurWerkgroep op zoek naar nog meer particulieren en organisaties die een stuk van hun grond in bruikleen willen geven voor dit project.

Samenwerking
Het project is een samenwerkingsverband tussen de NatuurWerkgroep gemeente Rucphen, Natuurbalans Divergens en Louis Bolk instituut. Provincie Noord-Brabant subsidieert het project. Grondeigenaren stellen hun grond beschikbaar, terwijl het ploegen, frezen, inzaaien en monitoren van de akkers vrijwel geheel in handen is van vrijwilligers van de NatuurWerkgroep.[l]

infobord