4 Mei herdenking Sint Willebrord

SINT WILLEBRORD - Op 4 mei worden in het hele land de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogen en vredesmissies daarna. Naast de twee landelijke herdenkingen op de Dam in Amsterdam en op de Waalsdorpervlakte wordt ook in Sint Willebrord herdacht bij het oorlogsmonument in de Dorpsstraat. De herdenking in Sint Willebrord bestaat uit een programma in de kerk van de Heilige Willibrordus en een programma op de Dorpsstraat bij het Monument.

Het eerste deel in de parochiekerk start om 19:00 uur met een woord en communie. Vanuit daar zal er een stille tocht zijn naar het monument alwaar om 19:55 uur de eerste krans wordt gelegd. Gevolgd door de twee minuten stilte om 20.00 uur en het blazen van de 'Last Post'. Na de Last Post volgen enkele gedichten en wordt afgesloten door het Wilhelmus uitgevoerd door Fanfare De Eendracht. De herdenking zal worden bijgewoond door Wethouder De Bruijn en enkele oud militaire.

Vrijheid niet vanzelfsprekend
Nog steeds hebben we in Nederland te maken met oorlogssituaties. Natuurlijk neemt het aantal mensen af die de tweede wereldoorlog bewust hebben meegemaakt, maar er is bewust gekozen om de oorlogen en vredesmissies na 1945 mee te nemen in deze vorm van herdenken. Het is een moment om erbij stil te staan dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat we dit voorrecht in eigen handen hebben. Een voorrecht die we aan onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen willen meegeven. Dit is de reden dat wij ons in blijven zetten voor de jaarlijkse twee minuten stilte in Sint Willebrord.[l]