De versierde fietsen zijn een terugkerend item in alle kernen van de gemeente Rucphen. FOTO JOS OONINCX
De versierde fietsen zijn een terugkerend item in alle kernen van de gemeente Rucphen. FOTO JOS OONINCX Foto: Picasa

Feestelijke Koningsdag in gemeente Rucphen

RUCPHEN - De 51e verjaardag van koning Willem-Alexander is vrijdag ook in de gemeente Rucphen uitbundig gevierd. Terwijl de koning met zijn gezin en overige familieleden zijn geboortedag zo'n 265 kilometer verderop vierde in Groningen, waren de festiviteiten in Rucphen al van start gegaan. Of in ieder geval toch in een groot gedeelte van de gemeente.

DOOR JOS OONINCX

Alle dorpskernen in de gemeente Rucphen vierden Koningsdag 2018 op min of meer traditionele wijze. In Rucphen zelf werd bij het nieuwe Agora om 10.00 uur de vlag gehesen bij de klanken van het Wilhelmus, uitgevoerd door harmonie NEO, die daarbij vocaal ondersteund werd door de zanggroep Rucphen. De boulers van Jeu de Boules vereniging De Ketsers waren al uren daarvoor in touw geweest om tegenover Agora alles in gereedheid te brengen voor een groot toernooi.

Fietsen

Hierna reikte burgemeester Marjolein van der Meer Mohr de prijzen uit voor de best versierde fietsen. Dat deed ze onder andere in het bijzijn en onder het toeziend oog van de zes personen die een dag eerder ter gelegenheid van Koningsdag van haar namens de koning een koninklijke onderscheiding in ontvangst mochten nemen. Zie meer over deze lintjesregen op pagina 3 van deze Bode.


Spelletjescircuit

In Sprundel waren de activiteiten voornamelijk gericht op de basisschoolleerlingen die hun fietsen hadden versierd en in optocht naar De Trapkes reden. Na het uitreiken van de medailles werd binnen in het gebouw een spelletjescircuit gehouden.

Ballonnenwedstrijd

In Sint Willebrord vertrokken de versierde fietsen vanaf café De Kwast en werd bij zorgcentrum Heidestede een tussenstop gemaakt voor de ballonnenwedstrijd. Vervolgens ging de kleurrijke stoet door naar de Emmastraat waar de activiteiten op de voetbalvelden van Rood-Wit een vervolg kregen.

Vrijmarkt

In Schijf eindigde de bonte fietstocht bij de Martinusschool. In de volle zaal van De Hoge Dries werd volop gespeeld en geschminkt. Op de bescheiden ingerichte vrijmarkt werden goede zaken gedaan.

Muziek

In Zegge vertrok alles op wielen wat versierd was vanaf het Dorpsplein voor een feestelijke tocht door het dorp. Harmonie & Tamboerskorps St.Cecilia zorgde daarbij voor de muziek. Er waren spelletjes uitgezet in De Nieuwenbergh er buiten werd allerhande speelgoed verkocht door de jeugd.

Mede door het redelijke weer was de stemming bij de activiteiten die in de kernen in de buitenlucht plaatsvonden uitermate goed. De weersomstandigheden zijn de afgelopen jaren op Koningsdag wel eens anders geweest...

Foto's

Zie elders in deze uitgave meer foto's van de viering van Koningsdag in Rucphen.[l]