Afbeelding

Vrede naast het bord maar oorlog op het bord

RUCPHEN - Schakers staan bekend als rustige, bedaarde mensen, die hun tegenstanders vriendelijk en met respect behandelen. Dat is niet zomaar een vooroordeel, dat klopt ook in de praktijk. Al is dat rustig en bedaard na de partij aan de bar soms ver te zoeken, maar tijdens de partij zal er bij schakers doorgaans weinig commotie zijn.

Na een verliespartij zal een schaker niet gaan fulmineren tegen de arbiter, de tegenstander of klagen over de weersomstandigheden, maar zijn tegenstander sportief feliciteren. Foute zetten kun je immers alleen jezelf verwijten. Schakers zijn vredige types, die niet door een arbiter uit elkaar gehaald moeten worden omdat ze anders met elkaar op de vuist gaan. Uiterst zeldzame uitzonderingen daargelaten.
Hoe anders is het op het schaakbord zelf. Daar worden de meest bloedstollende gevechten gevoerd. Vorige week was het ook weer flink raak bij Eeuwig Schaak. Overal strijd op het scherpst van de snee en geen enkele remise.
Cor Lazeroms trok tegen Ben Seleski meteen ten aanval, won een stuk, bleef in een bloedlinke stelling overeind en pakte het volle punt. Ook Ad Bruijns kreeg tegen Wim Soeters al snel in de partij aanvalskansen. Het leverde hem de kwaliteit en uiteindelijk daardoor ook de partijwinst op. Cees Buurman kreeg aanval tegen Jan Rijkse, maar hij zette die aanval niet snel genoeg door, waardoor Jan orde op zaken kon stellen, een pion wist mee te graaien en de partij won. Gerard Snoeijs wist tegen Jan Konings een paar pionnetjes mee te pikken en won het eindspel.
Tussen Patrick Heijnen en Hans Otten bleef de stelling lang in evenwicht. In het eindspel sloeg Hans Otten evenwel zijn slag. Hij won twee pionnen en dus ook de partij.
De partij tussen John van Helden en Kees van Hogeloon was een uiterst merkwaardige partij. Alles werd dichtgeschoven, tot de strijd oplaaide met een paardoffer van John, maar Kees liet het paard lopen, waarna de rust weer terugkeerde. Tot op de 32e zet (zie diagram).
John van Helden (met wit) heeft zojuist 32.Df2-e2 gespeeld en dreigt toe te slaan met 33.Lf4-h6+. Maar staat die loper nu niet ineens heel onhandig? Kees was gretig en ging met 32...,g6-g5 voor stukwinst. De winnende zet? Nee! Na 33.Df2-g3!,h7-h6 34.h3-h4 gaat de pion op g5 verloren en, wat nog veel erger is, krijgt de zwarte koning een geweldige aanval over zich heen. Die aanval bleek beslissend en John won de partij.

Stand aan kop in C-manche
1. Ad Bruijns 82
2. Hans Otten 62,5
3. Jan Rijkse 56
4. Wim Soeters 47,5
5. Patrick Heijnen 47

Districtskampioenschap Roosendaal
Intussen is het Districtskampioenschap Roosendaal beslist. Alik Tikranian won in de laatste ronde van Erik van Elven en is met een score van 6,5 uit 7 overtuigend kampioen geworden. Ted van Eck speelde remise tegen Wesley Carmans en werd met 4,5 uit 7 8e. Verder verloor Hans Otten van André van der Laar en Gerard Snoeijs van Jacques Smits en won Patrick Heijnen van Joey Wattimena. Voor de volledige uitslagen en eindstand zie www.schaakgenootschap.nl[l]