Dodenherdenking in Fatimapark goed bezocht. FOTO JASPER VAN DIJK
Dodenherdenking in Fatimapark goed bezocht. FOTO JASPER VAN DIJK Jasper van Dijk

Dodenherdenking maakt indruk

SPRUNDEL - Bij de dodenherdenking waren de stoelen voor het gedenkteken in het Fatimapark nagenoeg allemaal bezet. De herdenking maakte indruk. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei had 2018 het thema ‘Jaar van Verzet’ meegegeven.

Verzet, tegen onrecht, hulp verlenen aan mensen die bedreigd worden, die hulp nodig hebben. In de oorlog namen mensen onder complexe omstandigheden beslissingen ongeacht de mogelijke gevolgen voor henzelf. Ze namen verantwoordelijkheid voor de ander en moesten het soms met hun leven bekopen.
‘’Zou jij, zou ik dat ook doen?’’ Ineke Zopfi van de parochiekern, pastor Wim van Reen en burgemeester Marjolein van der Meer Mohr stelden in hun toespraken deze vragen. Ze gaven daar pakkende voorbeelden bij. Het sprak aan, dat bleek na afloop ook in De Trapkes, waar de parochie de bezoekers koffie en thee aanbood en nagepraat werd.
De bijeenkomst van drie kwartier, bij mooi weer in het park, verliep bijzonder sfeervol. Daaraan werd belangrijk bijgedragen door muziekvereniging DHV-VHV, ouderenkoor Levensvreugd, het gilde St. Jan Bapitst, een lied door Tonnie Seedee en een gedicht door Kees van den Broek. Rond acht uur blies Stef Helling The Last Post, was het twee minuten stil, waarna het Wilhelmus klonk. Met hulp van de scouting werden kransen gelegd. Namens het gemeentebestuur door de burgemeester, namens de parochie door Ineke Zopfi, namens het Dorpswerk en het Oranjecomité door Adrie van Ginneken en Nicojan Lazeroms en door twee leden van het gilde St. Jan Baptist. Verscheidene bezoekers legden daarna bloemen bij het ‘monument voor de gevallenen door oorlogsgeweld’.[l]

Dodenherdenking in Fatimapark goed bezocht.