Afbeelding

De nieuwe lichting schaaktalenten

RUCPHEN - Tussen 29 april en 5 mei is in Assen het Nederlands kampioenschap schaken voor de jeugd gehouden. Een toernooi met een West-Brabants tintje door de deelname van Lewon Gevorkjan en Marieke van Essen. Beiden speelden geen rol in de strijd om het kampioenschap, al deden ze het bepaald niet slecht.

In de verschillende leeftijdscategorieën werden de titels soms behaald door de favorieten, soms door volslagen outsiders. De meest opmerkelijke prestatie blijft toch die van Machteld van Foreest, al is het in haar geval geen echte verrassing meer. Machteld van Foreest is een meisje van 10, die speelde in de leeftijdscategorie t/m 14 jaar. Niet bij de meisjes, maar in de algemene groep, dus tussen de jongens. Een klein meisje van de basisschool tussen puberende jongens van het voortgezet onderwijs, die vaak bijna twee keer zo groot zijn. En ze won met overmacht! Dat was niet eens onverwacht, want de 10-jarige Machteld van Foreest heeft nu al een rating van 2132, veel en veel hoger dan de opgeschoten jongens waar ze tegen speelde. Een supertalent dus, die over enkele jaren ook mannen met een grootmeestertitel het vuur aan de schenen gaat leggen.
In de hoogste leeftijdscategorie hadden diverse deelnemers al een meestertitel op zak en een rating van rond de 2400. Maar tot ieders verbijstering ging een volslagen outsider er met de titel vandoor: Wiggert Pols. Geen titel en een rating van “slechts” 2068. Nog altijd een rating waar de meeste clubschakers alleen maar van kunnen dromen, maar lager dus dan de 10-jarige Machteld van Foreest. Maar Wiggert Pols heeft zijn titel niet gestolen en speelde gewoon een buitengewoon sterk toernooi. Zo versloeg hij in een rechtstreekse confrontatie zijn directe concurrent Max Warmerdam, die uiteindelijk 2e werd. Aan het slot van de partij probeerde Max Warmerdam in totaal verloren positie nog listig een half puntje te versieren.
In de afgebeelde diagramstelling speelde Max Warmerdam 62.h7-h8D. Als zwart te gretig is en de kersverse witte dame van het bord af slaat... is het pat! Wiggert Pols liet zich evenwel niet verleiden door de witte dame en speelde eerst 62...,Pd6-f5+, waarop Max uiteraard onmiddellijk opgaf.[l]

Afbeelding