Vertegenwoordigers van de RVP, VVD en CDA ondertekenen het akkoord. FOTO CORINE ROKS
Vertegenwoordigers van de RVP, VVD en CDA ondertekenen het akkoord. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

RVP, VVD en CDA ondertekenen akkoord

RUCPHEN - Een bijzonder moment vond dinsdag plaats binnen de muren van het gemeentehuis Rucphen: de ondertekening van het coalitieakkoord tussen de partijen RVP, VVD en CDA.

DOOR CORINE ROKS

In het akkoord staan de doelstellingen die ze gezamenlijk in de raadsperiode 2018-2022 willen bereiken. Doelstellingen die aansluiten bij de nuchtere kiezer én de visie van de regerende partijen, met niet te veel poespas. Het akkoord draagt dan ook de dubbelzinnige naam 'Gewoon doen, voor u'. Want dat werd de afgelopen verkiezingen wel duidelijk, de burger wil waar voor zijn belastinggeld. De speerpunten van het akkoord staan dicht bij het volk, maar volgens formateur Martien de Bruijn (RVP) mogen te realiseren zaken niet ten koste gaan van zorgvuldigheid.

'Kosten gaan
voor de baat uit'

OZB

Communicatie staat bovenaan, waarbij volgens De Bruijn getracht wordt om ideeën van burgers waar te maken. Op het gebied van financiën staat in het akkoord dat de OZB met niet meer dan 2 procent per jaar wordt verhoogd. De reserve van 2,3 miljoen euro, ontstaan door de zuinige aanpak van de nieuwe taken in het sociaal domein, wordt teruggestort en gebruikt voor haar oorspronkelijke doel, de transformatie van het sociaal domein. "Omdat voor de transformatie de kosten voor de baat uitgaan", aldus de formateur.

Een behoorlijke investering staat op de plank voor het onderhoud van wegen en groen. "Doel is het toegroeien naar het gewenste onderhoudsniveau, beschreven in de Toekomstvisie 2030", legt De Bruijn uit. Aandachtspunt is het slootmaaisel dat voor veel ergernis zorgt en dat sneller gaat worden afgevoerd en het coalitieakkoord zoomt in op het buiengebied waarbij een passende invulling wordt gegeven aan vrijgekomen agrarische bebouwing.

Nieuwe school

Het akkoord zet ook in op een meerjarige planning huisvesting onderwijs voor alle scholen, dat in samenspraak met de schoolbesturen zal worden opgesteld. De Willebrordse basisscholen krijgen een nieuwe school onder één dak. In september wordt de meest optimale variant aan de gemeenteraad voorgelegd. En Molenstichting De Hoop uit Sprundel kan rekenen op een financiële bijdrage waarmee het onderhoud van de molen verzekerd is.

Sport

Het budget van de bestaande buitensportverengingen wordt verhoogd. "Tennis en wielrennen worden toegevoegd aan de nota buitensport, zodat ook deze sporten recht krijgen op de basisvergoeding. Investeringen met een eenmalig karakter komen voor rekening van de gemeente, onderhoud en beheer voor de verenigingen", licht de Bruijn toe.

Het toeristisch beleidsplan wordt herzien, mede op de uitkomsten van de Rekenkamer. Bijzondere aandacht is er voor woningbouw. "We benutten de mogelijkheden voor woningbouw optimaal. Ook staan aanvullende afspraken met wooncorporatie Thuisvester op de agenda waarbij mensen met regionale binding voorrang krijgen bij het aanbieden of toewijzen van sociale huurwoningen."

Binnentuin

Tot slot het hoofdstuk Binnentuin. "De gemeentelijke investeringen willen we als volgt bijstellen: een nieuw eigentijds binnenzwembad, het behoud van de twee grote buitenzwembaden en de ligwei. We zien af van de koppeling tussen binnen- en buitenbad. De huidige sporthal met horeca blijft behouden, uitgangspunt is hierbij deze te privatiseren. De plannen voor een kleine dierentuin zijn van de baan."

Over de nog te realiseren Multifunctionele Sport Accommodatie (MSA) zegt De Bruijn tot slot: "Een wieleroefenparcours, geen BMX baan, renovatie atletiekbaan en handbalvelden en voldoende investering in de bestemming groen." Het bestemmingsplan van deze MSA wordt op 3 juli voorgelegd aan de gemeenteraad.[l]