Christ de Bruijn en Helma de Jong tonen de wisselbeker. FOTO CORINE ROKS
Christ de Bruijn en Helma de Jong tonen de wisselbeker. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Hardlooprondje Sprundel bestaat dertig jaar

SPRUNDEL – Hardlopers opgelet! Op zaterdag 26 mei staat sportief Sprundel in het teken van de jubileumeditie 'Rondje Sprundel'. Het is de dertigste keer dat dit hardloopevenement op de jaarlijkse agenda staat. De organisatie pakt daarom flink uit met een jubileumshirt, een bonus voor de atleet die het gevestigde record verbreekt en de wisselbeker voor de snelste school of vereniging die de gemeente Rucphen telt.

DOOR CORINE ROKS

"En dat is nieuw. Een competitie voor de jeugd van basisscholen en verenigingen binnen de gemeente Rucphen. De drie snelste worden bij elkaar opgeteld en die uitkomst maakt duidelijk welke vereniging of school de wisselbeker verdient", legt organisator Christ de Bruijn uit.

Jeugdbokaal

De jeugd staat op deze zaterdag als eerste aan de startblokken, zij starten om 15.30uur. De deelname aan deze jeugdrun is gratis en is opgesplitst in twee afstanden. "Een rondje van 720 meter door de kern van Sprundel voor de jeugd van vijf tot en met negen jaar. De oudere jeugd, van tien tot en met veertien, jaar loopt twee rondjes", aldus De Bruijn. Behalve de jeugdbokaal voor de snelste vereniging of school ontvangen de nummers één, twee en drie een beker, en alle deelnemers ontvangen een herinneringsmedaille en een ijsje.

10 Engelse mijlen van Sprundel

De vijf kilometer Prestatie- Run start om 16.00uur, zo ook 10 kilometer Wedstrijd Prestatie- Run . Het 'Rondje Sprundel' is dertig jaar geleden opgericht onder de naam 'de 10 Engelse mijlen van Sprundel', een initiatief van Trimclub Sprundel met trainer Jos van Dijck aan de wieg. Samen met Kees Koenen, Tinus van Rijsbergen, Rinus van Koulil en Helma de Jong kreeg dit initiatief vorm. Ook vrijwilliger van het eerste uur, Jos Deckers, mag niet onbenoemd blijven. Helma de Jong over het ontstaan: "De eerste tien jaar stond de run in het teken van Engelse mijlen. De afstanden in kilometers bedroegen 16 en 8 kilometer. De kracht van deze hardloopwedstrijd was dat het maar één ronde bedroeg, iets dat nu nog steeds geldt".

Record

Tien jaar werd de hardloopwedstrijd onder de vlag van de 10 Engelse mijl gelopen, hierna werd het stokje overgedragen aan enkele fanatieke lopers uit Sprundel, het comité Rondje Sprundel. De run trekt gemiddeld zo'n 250 atleten uit de regio aan, en de recordtijden dateren uit 2013 en 2015. "De 10 kilometer dames staat op naam van Elizeba Cherono die in 2013 een tijd neerzette van 35'22 minuten. Bij de heren dateert het record uit 2015 en staat op naam van Melvin Franken in 34'45 minuten", bevestigt De Bruijn. Rondje Sprundel wordt georganiseerd onder auspiciën van Road Runners Rucphen. Deelnemers kunnen voorinschrijven via de www.uitslagen.nl/evenementen of op de wedstrijddag zelf op sportpark De Kerlinge. Het 'Rondje Sprundel' kenmerkt zich door veiligheid. Het parcours is geheel geasfalteerd en beschut door bomen. Onderweg zijn er voldoende posten voor de atleten ingericht, en bij extreme hitte wordt er gezorgd voor een extra drink- en sponspost. Voor meer info: www.rondjesprundel.nl [l]