Van links naar rechts wethouder Martien de Bruijn, burgemeester Marjolein van der Meer Mohr, gemeentesecretaris/algemeen directeur Fred Verheijen, wethouder Suzanne Breedveld, wethouder René Lazeroms en wethouder Laura Matthijssen. FOTO CORINE ROKS
Van links naar rechts wethouder Martien de Bruijn, burgemeester Marjolein van der Meer Mohr, gemeentesecretaris/algemeen directeur Fred Verheijen, wethouder Suzanne Breedveld, wethouder René Lazeroms en wethouder Laura Matthijssen. FOTO CORINE ROKS Foto:

Opmerkelijke ruil bij portefeuilleverdeling

RUCPHEN - Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rucphen was het snel eens over de portefeuilleverdeling voor de bestuursperiode 2018-2022. Ook de formatie ging vlot, waarbij ervaring de doorslag gaf. Om die reden maakt de Benjamin onder de partijen, de PVV, geen deel uit van de coalitie. De RVP ging voor een stabiel huwelijk tussen RVP, VVD en CDA met een gelijke takenverdeling tussen man en vrouw.

DOOR CORINE ROKS

Want de taken zijn behoorlijk verschoven. Ook zijn er wijzigingen in de koppelingen binnen de portefeuilles tot stand gekomen. "Dit op grond van inhoud en de gestelde doelen conform het coalitieakkoord. Wij menen met deze herschikking effectiever te kunnen besturen. Portefeuilles hebben andere accenten, en zijn wat ingedikt", spreekt burgemeester Marjolein van der Meer Mohr namens het college. Een voorbeeld hiervan is de portefeuille sport waarbij nu nadrukkelijk 'inclusief beheer' vermeld wordt. Een doelbewuste keuze, beiden zijn volgens het college met de nieuwe ontwikkelingen nauw met elkaar verbonden.

Ruil

De portefeuille financiën staat nu zelfstandig. Voorheen was deze gekoppeld aan grondbedrijf. "In de praktijk bleek deze koppeling niet zo handig, daarom is gekozen voor de losse taak 'strategisch grondbeleid en grondbedrijf', licht wethouder, René Lazeroms (VVD) toe. Lazeroms beheert in de nieuwe bestuursperiode de portefeuille Financiën en wethouder Martien de Bruijn (RVP) de portefeuille Sport. Een opmerkelijke ruil. Lazeroms hierover: "Het doet recht van wat er op 21 maart is geschied. Ik ben zeer tevreden met mijn portefeuille waaronder ook Fysieke leefomgeving en Ruimtelijke ordening vallen." De Bruijn heeft naast sport, wonen en werken in zijn portefeuille en treedt als eerste vervanger op bij afwezigheid van de burgemeester. Hij is de eerste locoburgemeester.

'Doet recht aan
verkiezingsuitslag'

Raadsagenda

Laura Matthijssen-de Jong (RVP) wordt de nieuwe wethouder cultuur, communicatie en vrijwilligers. Zij coördineert het subsidieprogramma en communicatie, een van de speerpunten van de nieuwe coalitie. Ook op de raadsagenda, een noviteit binnen het gemeentebestuur, blijkt dit punt hoog genoteerd. In de raadsagenda staan negen hoofdpunten vermeld die als leidraad gaan dienen bij de politieke discussies van de gemeenteraad. Deze agenda geeft richting aan inhoud en proces.

Wmo

Nieuwkomer Suzanne Breedveld-de Ruiter (CDA) neemt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) voor haar rekening. Haar portefeuille, die ook de inhoud Jeugd en Onderwijs heeft, zit haar als gegoten. "Past geheel in het verlengde waarvoor ik me als woordvoerster heb ingezet, het domein waarvoor ik actief ben." Verder laat Breedveld weten haar functie als maatschappelijk werker bij het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben opgezegd om haar functie van wethouder optimaal te kunnen uitvoeren. Wel houdt zij haar eigen praktijk als familiemediator. Samen met Mathijssen bekleedt zij een fulltime job binnen het gemeentebestuur. En hiermee is een vernieuwing binnen het Rucphense college een feit. Nooit eerder was de verdeling man-vrouw zo gelijkwaardig. "Wel jammer dat de nieuwe gemeenteraad nu minder vrouwen telt, daar hebben we nog een slag te maken", zo spreekt het college. De verdeling van de portefeuilles verliep heel relaxt. Matthijssen hierover: "We zijn met de nieuwe coalitie, direct na de installatie, een dagje naar de hei geweest. Weg van alle prikkels, en de verdeling verliep in harmonie."

Tot slot spreekt de burgemeester: "Er is bewust gekozen voor een verschuiving met de portefeuilles. Hierdoor blijven we scherp en kunnen we met een frisse blik de nieuwe periode van start gaan."[l]