Afbeelding

Hans Otten heeft twee ijzers in het vuur

RUCPHEN - De interne competitie van Eeuwig Schaak nadert haar einde en voor de 1e plaats is het niet echt spannend meer. Het clubkampioenschap kan Ad Bruijns niet meer ontgaan.

Toch is er nog volop spanning aan het eind van het seizoen, want er zijn nog meer prijzen te verdelen, het rapidkampioenschap en het snelschaakkampioenschap. Daar zijn nog verschillende kapers op de kust. Met name voor Hans Otten ziet het er veelbelovend uit. Hij gaat aan kop in de rapidcompetitie en staat er ook heel goed voor in de snelschaakcompetitie. In de rapidcompetitie wordt gespeeld met een tempo van 30 minuten per persoon per partij. In de snelschaakcompetitie hebben de spelers maar 10 minuten per persoon per partij. Hoe minder tijd schakers hebben om na te denken, hoe groter de kans op fouten. En dan kunnen zelfs de allergrootsten af en toe lelijk in de fout gaan. Zelfs wereldkampioen Magnus Carlsen. Op het WK rapidschaak in 2014 speelde hij met wit tegen Viswanathan Anand en overkwam hem het volgende.
Magnus Carlsen speelde in de diagramstelling 1.Pg4xe6? Na 1...,Tb2-b6 verloor hij onmiddellijk een stuk en kon hij de partij op zijn buik schrijven. Een zeldzame fout van Carlsen, zelfs bij rapidschaak. Dit soort blunders horen bij rapidschaak en zeker bij snelschaak en niemand is daar dus kennelijk van gevrijwaard. Maar dat maakt rapid- en snelschaak ook weer verrassend en dat heeft ook zo zijn charme. De blunder van Carlsen verhinderde overigens niet dat hij in 2014 wereldkampioen rapidschaak werd. Hij herhaalde dit in 2015. In 2016 ging de Oekraï-ner Vassili Ivantsjoek er met de titel vandoor en vorig jaar won Viswanathan Anand. En als zelfs de wereldkampioen rapidschaak een stuk weggeeft... nou ja, dan hoeven wij ons niet te schamen als wij dat ook af en toe doen!
De oplossing van het diagram van vorige week was 1.Pc8-d6 en de witte pion promoveert. Bij elke andere zet slaat de zwarte loper de c-pion van het bord.[l]