Locoburgemeester De Bruijn overhandigt de oorkonde aan Marjan van de Lindeloof. FOTO MONIQUE JANSEN
Locoburgemeester De Bruijn overhandigt de oorkonde aan Marjan van de Lindeloof. FOTO MONIQUE JANSEN Foto:

Marjan van de Lindeloof ontvangt lintje

SINT WILLEBRORD – Marjan van de Lindeloof-Conradi is vrijdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde onder toeziend oog van gasten en vrijwilligers van het Rode Kruis in de gemeente Rucphen. Die waren net met de bus teruggekomen van een vakantieweek in Oost-Brabant. Van de Lindeloof was net haar collega-vrijwilligers in het zonnetje aan het zetten tijdens de afsluitingsmiddag in café-zaal De Kwast in Sint Willebrord toen locoburgemeester Martien de Bruijn naar voren trad met de koninklijke onderscheiding.

DOOR MONIQUE JANSEN

Helemaal perplex nam Van de Lindeloof het lintje in een volle zaal in ontvangst. Ze was zichtbaar ontroerd door deze enorme verrassing: "Ik ben er ontzettend blij mee, maar het moet allemaal nog wel landen." Daarbij vermeldde ze dat het werk voor het Rode Kruis niet kon doen zonder haar collegaatjes. Ook zij verdienden alle eer.

Onvergetelijke week

Het Rode Kruis verzorgt in de gemeente Rucphen jaarlijks een vakantieweek voor een groepje mensen die zonder verzorging niet zelfstandig weg kan. Sponsoren en vrijwilligers zorgen elk jaar voor een onvergetelijke week voor deze groep. Dit jaar maakten ze in de omgeving van Hoogeloon mooie uitstapjes. De groep ging op bedevaart naar de Postel in België, genoot van een accordeonavond en maakte een boottocht door de Biesbosch. "Het is geweldig werk om te doen. Ik hoop dat er voor ons over twintig jaar ook vrijwilligers klaarstaan om ons zo'n mooie week te bezorgen als we zelf niet weer weg kunnen", benadrukt Van de Lindeloof.

Gouden Gesp

Het bleef niet bij de koninklijke onderscheiding. Ook voorzitter Albert van Sprundel van het Rode Kruis Roosendaal trad naar voren met een verrassing. Hij overhandigde Van de Lindeloof namens de organisatie een 'Gouden Gesp' en een oorkonde voor haar twintigjarige inzet voor de vakantieweek. Van de Lindeloof zet zich niet alleen in voor het Rode Kruis. Ze is ook meer dan tien jaar actief in de rouwverwerkingsgroep van de parochie van Sint Willebrord. Verder houdt ze zich bezig met de lichtjesavond op het kerkhof. Mensen kunnen dan kaarsjes branden op de graven van hun overleden dierbaren. Ook was ze in het verleden actief lid van de oudervereniging van basisschool Maria Goretti en hielp zij bij de EHBO-lessen aan de leerlingen. Ook verricht zij mantelzorg voor onder meer haar hulpbehoevende overbuurvrouw en haar Syrische buurman.

Activiteiten Rode Kruis

Van de Lindeloof draagt namelijk niet alleen zorg voor de vakantieweek, maar organiseert samen met haar collega's het hele jaar door activiteiten. Die brengen het nodige geld in het laatje, zodat de eigen bijdrage voor de deelnemers aan de vakantieweek zo laag mogelijk kunnen worden gehouden. Van de Lindeloof had tijdens de afsluitingsweek in ieder geval al goed nieuws: "De vakantieweek voor volgend jaar is weer geboekt!" Ook dan gaan vakantievierders en vrijwilligers weer naar Hoogeloon.[l]