Afbeelding

Hans Otten wint snelschaakcompetitie

RUCPHEN - Hans Otten is de snelschaakkampioen van Eeuwig Schaak van 2018. In de laatste ronde won hij al zijn partijen en versloeg hij o.a. Kees van Hogeloon, die bij het ingaan van de laatste ronde nog zijn naaste belager was.

Hans Otten scoorde 17 uit 20 en won daarmee afgetekend het snelschaakkampioenschap. Vorig jaar werd Hans Otten in die competitie nog 2e achter Ad Bruijns. Kees van Hogeloon verloor niet alleen van Hans Otten, maar ook van Ted van Eck, die daardoor Kees voorbijging in de rangschikking en de 2e plaats nog pakte. De partij tussen Ted en Kees was overigens wel erg snel klaar; Kees liet zich met zwart lelijk flessen in de opening: 1.e2-e4,c7-c5 2.Pg1-f3,d7-d6 3.Pb1-c3.Pg8-f6 4.Lf1-c4.Pb8-c6 5.d2-d4,c5xd4 6.Pf3xd4,a7-a6 7.Pd4xc4,b7xc6 8.e4-e5,d6xe5? (Zie diagram) 9.Lc4xf7+!
Zwart geeft op. Hij verliest zijn dame.

Snelschaakcompetitie
De snelschaakcompetitie bij Eeuwig Schaak is een competitie over vijf avonden, waarop elke keer vier partijen worden gespeeld van tien minuten per persoon per partij. Dat betekent dus: razendsnel denken en razendsnel beslissingen nemen en dan is de kans op foute beslissingen natuurlijk groter dan bij langzamer speeltempo.
Het kan nog gekker: Er wordt soms ook gesnelschaakt met een tempo van 5 minuten per persoon per partij en er bestaat zelfs zoiets als 'lightning chess' met een speeltempo van 2 minuten per persoon per partij. Komende zaterdag vindt in het Willem II stadion in Tilburg het Nederlands kampioenschap 'lightning chess' plaats. Tot nu toe hebben zich daar 113 deelnemers voor aangemeld, waaronder 5 grootmeesters. Hing Ting Lai zal daar zijn titel verdedigen. In het schaken met normaal tempo is Hing Ting Lai een subtopper in Nederland, maar hoe sneller het tempo, hoe meer hij zich als een vis in het water voelt en in het snelschaak behoort hij nationaal tot de absolute top. Niet zo vreemd dat iemand met een naam die klinkt als een klok ook uitstekend presteert in partijen waarbij de klok een grote rol speelt.[l]