RUCPHEN - Afgelopen weekend werd voor het tweede achtereenvolgende jaar het NK masters gehouden bij AV Gouda. Ook in 2019 tekent deze vereniging voor de organisatie van het NK Masters.

Meer dan 500 atleten, verdeeld over 10 verschillende leeftijdscategorieën (35+ tot zelfs 80+) verschenen aan de start van 20 verschillende onderdelen. Niet alle onderdelen waren massaal bezet, maar door verschillende categorieën samen te voegen maakte de organisatie er toch voor iedereen een aantrekkelijke wedstrijd van. Onder de deelnemers drie mannen uit de stal van AVR’90: Chrisje Schrauwen, Richard van Oosterhout en Toon Heeren startten alledrie op de langste baanafstand, te weten de 10 km. Dit zijn maar liefst 25 rondjes op de baan. Het weer leek erg goed te zijn, maar uiteindelijk was een drukkende warmte er debet aan dat er geen echte toptijden gelopen werden. De spanning in de onderlinge duels maakte echter veel goed. Chrisje Schrauwen beet voor AVR’90 het spits af en startte om 5 over half 12 in een groep van 13 masters voor zijn allereerste baanwedstrijd ooit. Chrisje had ingezet op een tijd van 41:40. Halverwege de race lag hij zelfs iets voor op dit schema en streed Chrisje met Egbert Zijlstra (EAC de Sperwers) voor de 2e en 3e plaats in de categorie 65+. De latere winnaar Cees Stolwijk (Altis) had vanaf het begin al een ruime voorsprong genomen en finishte ruim onder de 40 minuten. Doordat de rondetijden van Chrisje Schrauwen en Egbert Zijlstra in het tweede deel van de race 1 tot 2 seconden per ronde opliepen, lukte het de nummer 4 in de race, Auke Postma (AV Linonitas) om aan te sluiten. In de laatste ronde bleken Postma en Zijlstra, die er nog een heuse sprint uitpersten, de echte baanatleten te zijn. Postma pakte zilver en Zijlstra brons. Voor Chrisje werd het een enigszins ondankbare vierde plaats in een uitstekende tijd van 41:48,31. Om twee uur klonk het startschot voor Toon Heeren en Richard van Oosterhout die in een groep van 15 masters 50+ en 55+ liepen. Al snel werd duidelijk wie hier gingen strijden om de overwinning: Toon Heeren en Robert Willemse (Rotterdam Atletiek) namen beurtelings het kopwerk voor hun rekening. Er ontstond een kloofje met Richard van Oosterhout die met Peter Mijsberg (AV de Keien) streed om de derde plaats in de categorie 50+. In de tweede helft van de race nam Toon enkele meters voorsprong om die uit te bouwen tot een meter of 15. Maar hij kon Willems niet van zich afschudden. Sterker nog: Willems haalde Toon weer in en nam op zijn beurt een kleine voorsprong. Ook hier volgde de ontknoping pas in de laatste ronde: Toon had nog een splijtend slot in de benen. Bij het ingaan van de laatste ronde liep Toon enkele meters achter Willems. De tempoversnelling die Toon inzette (slotronde in 72 seconden, zo’n 10 seconden sneller dan de voorgaande rondjes) kon Willems niet bijbenen en op 200 meter van de finish capituleerde Willems. Met 34:01,35 werd Toon Nederlands Kampioen 10 km op de baan 2018! Richard was op zijn beurt te sterk voor Mijsberg. Enkele keren wachtte Richard nog op zijn concurrent om beurtelings een ronde kopwerk te doen, maar het gaatje werd elke 800 meter (2 rondjes) groter, waarna Richard het advies kreeg om alleen door te gaan. Ondanks oplopende rondetijden kwam de derde plaats kwam niet meer in gevaar en met 35:18,85 finishte Richard 15 seconden voor Mijsberg.
Twee AVR’90-mannen op één podium bij een Nederlands Kampioenschap, wellicht een historisch moment![l]