Anne Frank-boom in race voor 'Boom van het Jaar'

RUCPHEN - Stichting Vrienden van de Heemtuin Rucphen heeft de Anne Frank-boom genomineerd voor de verkiezing van 'Boom van het Jaar.' De nazaat van de beroemde Anne Frank-boom uit Amsterdam staat sinds 2012 in de Heemtuin van Rucphen. De verkiezing wordt voor het eerst georganiseerd om ervoor te zorgen dat verhalen achter bomen meer bekendheid krijgen.

DOOR MONIQUE JANSEN

De organisatie van de verkiezing is in handen van Stichting Beheer Natuur en Landelijk (SBNL) Natuurfonds. Die wil de kwaliteit van natuur, landschap en erfgoed onder particulieren en agrariërs bevorderen. Zij wil deze beheerders financieel ondersteunen, zorgen voor promotie en het stimuleren van onderzoek. SBNL werkt samen met organisaties van particuliere grondbezitters en landbouworganisaties. De Nederlandse 'Boom van het jaar' dingt vervolgens mee naar de Europese 'Tree of the Year'-verkiezing. Vorig jaar won een eik uit Polen. Deze boom was in de Tweede Wereldoorlog de schuilplaats van een ondergedoken Joodse familie en siert ook een Pools geldbiljet van honderd zloty.

Geschenk

De boom in de Heemtuin Rucphen is een zaailing van de beroemde Anne Frank-boom. Hij werd in 2012 aan de Heemtuin geschonken door de familie Akkermans uit Sint Willebrord. De oorspronkelijke boom stond in de tuin achter het Achterhuis waar Anne Frank haar dagboek schreef. De boom wordt ook een aantal seizoenen genoemd in het dagboek. In 2010 viel de boom om door een schimmelinfectie. De Anne-Frank-stichting gaf toestemming om kastanjes van deze boom op te kweken tot jonge bomen. Veel ervan gingen naar het buitenland. Eén zaailing staat zelfs in de tuin van het Witte Huis in Washington. De jonge loot in de Heemtuin groeide uit een flinke en gezonde boom. "Het feit dat deze boom een directe nazaat is van de echte Anne-Frank-boom maakt diepe indruk op de bezoekers en veel mensen komen speciaal naar de Heemtuin om deze boom te zien", meldt Stichting Vrienden van de Heemtuin Rucphen. Een vakkundige jury kiest uit alle aanmeldingen de kandidaat-bomen die voor de titel in aanmerking komen. Voor alle provincies wordt één boom genomineerd. Eind augustus worden de kandidaten bekend gemaakt via www.deboomvanhetjaar.nl. Iedereen kan van 1 september tot 15 oktober stemmen op zijn favoriet.[l]