Vlnr: Gé Jongeneelen, Peter de Koning, Ad Lazeroms en Wim Vergouwen. FOTO CORINE ROKS
Vlnr: Gé Jongeneelen, Peter de Koning, Ad Lazeroms en Wim Vergouwen. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

SV Sprundel viert 65-jarig jubileum

SPRUNDEL - SV Sprundel bestaat 65 jaar en dat laat de club niet ongemerkt voorbij gaan. Op zaterdag 16 juni staat sportpark 'De Kerlinge' in Sprundel geheel in het teken van dit bijzondere jubileum met volop activiteiten voor jong en oud. "Het grootste evenement uit de geschiedenis van de Sprundelse voetbalvereniging", laat voorzitter Gé Jongeneelen weten.

DOOR CORINE ROKS

Om deze feestelijke dag in goede banen te leiden is er een jubileum commissie opgericht, met Ad Lazeroms aan het hoofd. "De festiviteiten starten in de middag met spelletjes voor onze jeugdleden zoals voetbaldarts, latjes schieten, penalty's een stormbaan en smartgoals", somt Lazeroms op.

Sociale ontmoetingsplek

De senioren trappen deze dag ook zelf een balletje. Zo voetbalt het huidige vijfde tegen het vijfde van vroeger en is er een afscheidswedstrijd voor Mark Monden die na twintig jaar selectie afscheid neemt van het eerste. Over de wedstrijden zegt Gé Jongeneelen: "In het teken van kameraadschap. SV Sprundel is niet alleen een voetbalclub, maar ook een ontmoetingsplaats. Niet alleen prestatie telt, ook gezelligheid en sportiviteit, daar staan we om bekend."

Nederlandstalig

En bij gezelligheid hoort muziek. "Met vier artiesten in het avondprogramma; Jeroen Rommers, Frank van Etten, Dubbel Feest en Marco Kanters", aldus Lazeroms. "Allemaal Nederlandstalig, daar houden onze leden van", vult hij aan. Naast spelletjes, muziek en koud bier wordt gezorgd voor hapjes waaronder een zak friet. Tijdens het jubileumfeest worden er tevens doorlopend oude films getoond. De club is blij met haar vrijwilligers en trouwe sponsors, de vele borden langs de velden getuigen van betrokkenheid. "En op deze avond kunnen we iets voor hun terug doen. We organiseren overigens elk jaar een sponsor- en vrijwilligersavond, die erg gewaardeerd wordt", laat Jongeneelen weten.

Teams

De club telt momenteel 350 actieve leden, het totaal aantal leden bedraagt ruim vijfhonderd. De jeugdafdeling heeft zo'n 175 spelers. Peter de Koning, voorzitter Jeugd, geeft uitleg: "We hebben veertien teams en we zien dat het aantal jeugdleden gestaag toeneemt. Na het WK dames zagen we een toename van meisjes. Bij de jongere jeugd zijn het enthousiaste ouders die de trainingen verzorgen, voor de oudere jeugd doen we een beroep op gediplomeerde en onafhankelijke trainers". De club organiseert verschillende activiteiten voor haar jeugdleden waaronder het populaire Kerst- toernooi dat in 2017 voor de 41ste keer op de agenda stond, het (digitale) fifa toernooi, het voetbalkamp en de vrienden vriendinnenavond waarbij kinderen worden uitgenodigd een training bij te wonen.

Oktoberfeest

Ook de senioren komen bij SV Sprundel niets te kort met het jaarlijkse Oktoberfeest, de voetbalquiz, themafeesten en de bierproeverij. "Het werk van onze activiteitencommissie, waarin zo'n zeven leden actief zijn", laat Jongeneelen weten. Maar de hoofdactiviteit is uiteraard het voetbal. Het eerste speelt momenteel in de vierde klasse. De voetbalvereniging heeft zes herenteams en twee dameselftallen. De Sprundelse voetbalclub is opgericht op 17 december 1952.

Archivaris, Wim Vergouwen, weet er alles van: "Voor die tijd was er al een voetbalclub in Sprundel actief die in 1947 helaas failliet ging. Een groep enthousiaste voetballiefhebbers sloegen daarop hun handen ineen en zo zag de Rooms Katholieke Voetbal Vereniging (RKVV) in 1952 het levenslicht. De wedstrijden werden gespeeld op een veld aan de Rucphensebaan. Half jaren zeventig verhuisde de club naar 'De Kerlinge', onze huidige stek. In 1978 voegde zich trimclub Sprundel erbij, en werd de naam veranderd in Sport Vereniging Sprundel, beter bekend als SV Sprundel."[l]