Het nieuwe vijfkoppige bestuur van de RVP. FOTO CORINE ROKS
Het nieuwe vijfkoppige bestuur van de RVP. FOTO CORINE ROKS Foto:

Nieuw partijbestuur voor RVP

RUCPHEN - Sinds april van dit jaar heeft de Rucphense Volkspartij een nieuw bestuur. Werd voorheen de RVP aangestuurd door een driekoppige staf, in de nieuwe formatie zijn het vijf personen die de koers van de partij bewaken. De taken van het partijbestuur bestaan uit het toezien dat gemaakte afspraken uit het partijprogramma worden nageleefd.

DOOR CORINE ROKS

Aanleiding voor een nieuwe formatie was het overlijden van voorzitter Jos Schijven eind 2017. Samen met secretaris Wim Pijlman en penningmeester Monique Lambregts vormden zij jarenlang het vertrouwde bestuur binnen de RVP. Harry Vergouwen uit Sprundel is tijdens de algemene ledenvergadering in april benoemd tot nieuwe voorzitter. De functies van secretaris en penningmeester blijven bij de bekende personen, Wim Pijlman en Monique Lambregts. Nieuw is ook André Matthijssen uit Sprundel die als bestuurslid de taken communicatie en Public Relations voor rekening neemt. Raadslid Adri Blom bekleedt sinds april een bestuurzetel, hij geeft richting aan zaken op het gebied van multimedia.

Bewaken

"In samenspraak met wethouders en raadsleden is het onze taak de koers de komende vier jaar te bewaken", vat voorzitter Vergouwen de functies samen. De RVP telt zes raadsleden, waaronder ook bestuurslid Wim Pijlman. "De nestor van de RVP, ook binnen de gemeenteraad", laat Vergouwen weten. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart bleken de meeste kiezers te stemmen op vertegenwoordigers van de RVP. Met deze overwinning was het de RVP die richting gaf aan de nieuwe coalitie met daarin twee wethouders uit eigen cultuur; Martien de Bruijn en Laura Matthijssen- de Jong. De partij telt vijfendertig leden.

Voorzitter

De voorzitter van het bestuur mag volgens de statuten geen zetel bekleden in de gemeenteraad. Na het overlijden van Schijven is Harry Vergouwen benaderd door De Bruijn met de vraag het voorzitterschap voor zijn rekening te nemen. "Ik sta achter de standpunten van de RVP, en ben zeer tevreden met het huidige coalitieakkoord waarin onze standpunten goed vertegenwoordigd zijn. Samen proberen we alles waar te maken wat we onze kiezers hebben beloofd, en het bestuur ziet hierop toe. Wanneer er bijvoorbeeld in de raad door onze vertegenwoordigers uitspraken worden gedaan die niet matchen met ons partijprogramma, gaan we hierover in gesprek. Het bestuur moet met afstand en met objectieve blik toezien op de uitvoering van het beleid, en daar waar nodig bijsturing geven", vat Vergouwen de bestuurstaken samen. Verder uit hij zich heel tevreden over dit toezicht; "Een vijfkoppige top, unaniem gekozen door onze leden. 2 april 1962 wordt de Rucphense Volkspartij als lijst Cornelis Brouwers, opgericht. Brouwers, beter bekend als Nil, was destijds voorzitter van Voetbalvereniging Rood- Wit Sint Willebrord en wilde met zijn partij aandacht voor het sportpark van de voetbalclub dat verbeterd moest worden. Brouwers werd in 1974 de eerste wethouder onder de RVP. In 1986 volgt Jos Schijven hem op. In 2006 krijgt Schijven versterking van Bram Thijsse. In 2010 pakt De Bruijn de taak als wethouder op, en in 2014 is het Matthijssen- De Jong die samen met de Bruijn de partij vertegenwoordigt.

Slogan

Om hun toezichthoudende taak optimaal te kunnen uitvoeren worden de bestuursvergaderingen gepland voorafgaand aan het fractieoverleg. Tot slot wijst Vergouwen op de open communicatie, een speerpunt van de partij. "Daarbij verwijs ik naar onze verkiezingsslogan; 'Gewoon voor U'. Als je beslissingen neemt, dan moet je ze ook kunnen uitleggen aan de kiezer. Als bestuur zien we toe op de naleving van ons motto".[l]