De president vraagt de motorgang om bescherming. FOTO MONIQUE JANSEN
De president vraagt de motorgang om bescherming. FOTO MONIQUE JANSEN Foto:

Peeperklips schitteren in 'Ontwricht'

RUCPHEN - Jeugdtoneelvereniging de Peeperklips uit Rucphen schitterde vrijdag tot zondag met de nieuwe voorstelling 'Ontwricht'. Het was de eerste keer dat de jeugdige acteurs en actrices officieel op het podium stonden in het nieuwe dorpshuis Agora. Daarvoor traden ze altijd op in jeugdhuis de Louwen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Daardoor was het extra spannend voor de toneelspelers. De Peeperklips tellen ongeveer veertig spelers. De jeugdtoneelvereniging is nog steeds mateloos populair in Rucphen. De club telt zelfs een wachtlijst voor leden. "Dat komt, omdat we de Peeperklips erg laagdrempelig houden. Kinderen hoeven geen auditie te doen bij ons. Alle leden zijn tussen de elf en achttien jaar oud. Deze leeftijdsgrens hanteren we bewust, zodat er ook doorstroom is naar de leiding. Ook kunnen we daardoor nieuwe toneelspelers toelaten", vertelt voorzitter Ron van Dorst van de Peeperklips.

Intriges
De voorstelling 'Ontwricht' draaide om de de harde en spannende verkiezingscampagne tussen de Partij voor Cultuur (PVC) en de Zelfstandig Zakelijke Partij (ZZP). De campagne kende de nodige intriges. Zo kwam er zelfs een moordpoging voorbij. Een motorbende was op straat de baas. De voorstelling stond deels in het teken van een weggelopen jongen. Zijn vader had er spijt van hem ooit te hebben geadopteerd. Tussen de optredens door klonken er enkele prachtige solo's. 'Ontwricht' liep uiteindelijk dramatisch af. Een bom ontplofte en niemand overleefde deze explosie.

Improviseren

De deelnemers aan de musicals van de Peeperklips bedenken de voorstelling zelf. Bijzonder is dat ze geen teksten uit hun hoofd leren, maar zelf improviseren. "Dat werkt heel goed. In totaal repeteren we ongeveer vijf maanden. De eerste repetities vonden plaats in de Louwen, maar we waren al snel gewend aan Agora. Het bevalt ons hier goed. Het is een hele mooie ruimte waar we echt professionele uitvoeringen kunnen geven", vindt Van Dorst. Ook beschikt de vereniging nu over een professionele regieruimte. Van daaruit draaien vrijwilligers van de vereniging aan de knoppen. Op deze manier kunnen zij bijvoorbeeld de verlichting bijstellen.

Leiding

De Peeperklips hebben daarnaast niet over leiding te klagen. Veel oud-toneelspelers blijven aan de vereniging verbonden. Wel staan zij niet meer op het toneel. Toch sluit Van Dorst niet uit zij ook weer het podium opklimmen: "In het verleden hebben we speciale leidingmusicals gehouden. Mogelijk gaan we dat in Agora nog een keer doen." De Peeperklips is een rasechte Rucphense vereniging en bestaat 42 jaar. Bijna alle leden zijn afkomstig uit het dorp. Enkelen komen uit een omliggende plaats, maar hebben vroeger in Rucphen gewoond.[l]