Knip in noorddeel Bosheidestraat tegen sluipverkeer

RUCPHEN - De gemeente Rucphen gaat een 'knip' leggen in het noordelijk deel van de Bosheidestraat. Op deze manier kan het doorgaand verkeer niet langer passeren. De weg blijft wel open voor langzaam verkeer, zoals fietsers en bromfietsers. "We willen zo sluipverkeer ontmoedigen", vertelt wethouder René Lazeroms.

DOOR MONIQUE JANSEN

Op dit moment passeren veel chauffeurs van vrachtwagens en auto's de Bosheidestraat. Deze weg is niet geschikt voor veel verkeer, omdat het gaat om een landelijke weg die is ingericht als zestig-kilometer-zone. "Dat leidt soms tot gevaarlijke verkeerssituaties, zeker ter hoogte van het Munnikenheide College."

Stimuleren

De gemeente Rucphen wil weggebruikers stimuleren om gebruik te maken van de Bernhardstraat. Die is speciaal gereconstrueerd, zodat de weg geschikt is voor groot verkeer. Andere wegen worden daarom onaantrekkelijk gemaakt. Daarmee begint de gemeente in de Bosheidestraat. Er komt een 'knip' in het noordelijke deel. De Bosheidestraat is dan niet langer toegankelijk van de Bernhardstraat tot aan de Jan Vermeerlaan. Dat scheelt voor de omwonenden veel overlast van vracht- en landbouwverkeer.

Verbreding

De Bernhardstraat is vorig jaar verbreed. Daarnaast werd in april een vrijliggend fietspad in gebruik genomen. Wethouder Martien de Bruijn nam die officieel in gebruik. Dat deed hij door met zijn fiets een lint kapot te fietsen. Aanvankelijk lagen er plannen voor een fietssuggestiestrook. Dit is een strook op de weg die gescheiden wordt door een witte markering. Omwonenden zagen hier niets in. Zij waren bang voor ongelukken door een toename van het verkeer en pleitten voor een apart fietspad. De gemeenteraad ging daar in mee. De provincie Noord-Brabant gaf voor het fietspad ook nog een flinke subsidie, waardoor de kosten meevielen.

Omleiding Rucphen

De gemeente werkt al jaren aan de Omleiding Rucphen. De bedoeling is om vracht- en landbouwverkeer te weren uit de dorpskommen van Rucphen, Sprundel en Sint Willebrord. Dat moet de leefbaarheid verbeteren. Op dit moment hebben omwonenden last van geluidsoverlast en trillingen. Onderdeel van de Omleiding is de verbreding van de Helakkerstraat en de Vosdonkseweg.[l]