KBO Zegge reisgezelschap weer veilig en wel terug op de Zeg.
KBO Zegge reisgezelschap weer veilig en wel terug op de Zeg. Cees Coppens

KBO zomerreis naar Boerenbondmuseum

ZEGGE - Dit jaar ging de zomerreis, op aanraden van onze reiscommissie bestaande uit Cees Coppens en Wil Haadsma, naar het Boerenbondmuseum te Gemert. Een openluchtmuseum van o.a. boerderijen/ kaasmakerij/melkfabriek/klompenmaker een smid en snoepwinkeltje (1900). Tevens de oprichting van de NCB en Boerenleenbank. Het is een weergave van een dorp aan het begin van de vorige eeuw.

Met 50 KBO leden reisde we af om 8.30 uur vanaf het Dorpsplein met de bus met als chauffeur Cindy (onderhand een goede bekende voor ons). Tegen 10.30 uur kwamen aan in het gezellige buurtschap Pandelaar te Gemert waar wij gastvrij werden ontvangen met koffie en gebak. Kort daarna volgde wij de rondleiders Theo, Frans en Piet door het “dorp”’ vol ambachten en oudheden en unieke bezienswaardigheden/ de oude stoomtram “de Goede Moordenaar”een Veldkapel en Houtzagerij.
Ook het geboortehuis van pater Gerlacus van den Elsen (1853 tot 1925) een Norbertijn en grondlegger van de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (toen NCB nu ZLTO) Pater van den Elsen was een goed spreker en schrijver en heeft de groei en het ontstaan van verschillende coöperaties meegemaakt. Hij stond aan de wieg van heel deze ontwikkeling in die tijd. Het geboortehuis is door allerlei voorwerpen en meubilair/boeken foto’s erg indrukwekkend te noemen.

Gids
Tijdens de voortreffelijke boerenkoffietafel werden we door de museumvrouwen voorzien van warme worst, zult en kaantjes en een assortiment aan broodjes. Er werd heerlijk nagepraat aan tafel. De meeste leden onder ons herkenden praktisch alle voorwerpen en materialen, betekent maar een ding dat wij ook oud geworden zijn. Onze gids op de bus nam ons na de lunch eerst mee voor een rondreis door de Peel o.a. naar het plaatsje Handel met zijn processiepark en waterbron. Onderweg vertelde hij over dit prachtige gebied, diverse mooie verhalen en anekdotes van vroeger. Dankzij Cindy kwamen we redelijk op tijd in Terheijden aan voor het diner waar we heerlijk gegeten hebben.
Het was een bijzonder geslaagde dag. Als bestuur hopen wij, dat ook de nieuwe leden die voor eerst zijn meegegaan, het naar hun zin hebben gehad. Dank aan de reiscommissie voor deze geslaagde dag. [l]