Kees Lauwen lag als fervent Ajax-fan geregeld in de clinch met leerlingen die fan waren van Feyenoord. FOTO MONIQUE JANSEN
Kees Lauwen lag als fervent Ajax-fan geregeld in de clinch met leerlingen die fan waren van Feyenoord. FOTO MONIQUE JANSEN

'Leerlingen kom ik overal tegen, extra leuk!'

RUCPHEN – Docent Kees Lauwen (65) zet na een lange loopbaan een punt achter zijn onderwijscarrière. De laatste jaren gaf hij de vakken Nederlands en rekenen in de klassen op het Munnikenheide College in Rucphen. Kees woont zelf in Sint Willebrord. "Bijzonder, leerlingen kom je niet alleen op school tegen, maar ook op de voetbalclub, bij de tennis, in de winkels en op straat. Erg leuk, want zo ken je ze extra goed."

DOOR MONIQUE JANSEN

In de jaren zeventig kwam Kees vers van de PABO af. Hij startte toen met lesgeven op de Willibrordusschool in de tweede klas. Daar moest hij mee stoppen toen hij in militaire dienst moest: "Iedereen hielp mee om dat te voorkomen, tot aan de burgemeester toe! Maar ik ontkwam er niet aan."

Bernadettenschool

Meer dan een jaar was hij actief in het leger. In 1976 keerde hij terug naar Sint Willebrord. Daar ging hij aan de slag op de voormalige Bernadetteschool. Die stond op de plek waar nu woonzorgcentrum Heidestede zit: "Dit was een meisjesschool voor speciaal voortgezet onderwijs. Hierop zaten kinderen met een achterstand. Dat trok me erg aan, omdat ik altijd grote affiniteit heb gehad voor zwakkere leerlingen." Begin jaren tachtig trok de Bernadetteschool steeds minder leerlingen en ging de school dicht.

Hardwerken

Al jaren geeft Kees les op het Munnikenheide College in Rucphen. Daar kwam hij terecht na een fusie tussen de Burgemeester Alberts-school in Rucphen en Regina Mundi en Don Bosco in Etten-Leur. Lange tijd begeleidde hij leerlingen op het ivbo (een onderdeel van het vbo) waar kinderen met een achterstand in het onderwijs terecht kwamen: "Ik heb vooral bewondering voor de leerlingen die moeite hadden om mee te kunnen, maar er toch alles aandeden om het gevraagde niveau te halen. Ook dit laatste schooljaar zijn er leerlingen voor de MAVO geslaagd die op basisniveau begonnen zijn. Daar doen wij het als docententeam voor."

Overschot aan docenten

Tegenwoordig vinden docenten snel een baan, maar begin jaren negentig was dat anders. Er was een groot overschot aan onderwijzers. Dat zorgde elk jaar voor spannende situaties. "Veel jonge docenten kregen standaard een ontslagbrief voor de zomer. Je wist nooit van tevoren of je daarna nog werk had", blikt Kees terug. Gelukkig kwam hij nooit zonder baan te zitten. Hij heeft het altijd goed naar zijn zin gehad op het Munnikenheide College: "Het is een echte streekschool met 350 leerlingen. Daardoor ken je alle kinderen. Ik heb ook leerlingen in de klas van ouders die ik vroeger lesgaf en kleinkinderen van opa's waar ik zelf nog mee in de klas heb gezeten en mee gevoetbald heb bij Rood-Wit!"

Smartphone

Enkele jaren geleden deden de smartphone en de iPad hun intreden in het klaslokaal. Alle scholieren werken inmiddels met de tablet. "Dit wordt gebruikt om bepaalde opdrachten voor Nederlands te maken, maar het meeste maken ze toch uit een boek. Een boek vinden veel leerlingen daarom ook prettig." Voor de mobieltjes voert hij een zero-tolerance-beleid. Bij het betreden van de klas stoppen alle kinderen hun smartphone in een speciale bak. Na de les krijgen ze hem weer terug: "Leerlingen weten wat ze kunnen verwachten en daar pluk je de vruchten van."

Ajax-supporter

Kees botste ook weleens met zijn leerlingen, voornamelijk op voetbalgebied. Als groot Ajax-supporter heeft hij posters van deze club in zijn lokaal hangen. Helaas voor Kees werd Feyenoord vorig jaar kampioen: "Enkele fans kwamen toen in Feyenoord-tenue naar school. Toen heb ik ze de klas uitgestuurd en moesten ze zich melden. Dat was een mooie grap!" Daar hield hij wel van: "Een beetje stangen moet kunnen." De komende vrije tijd gaat Kees extra genieten van zijn hobby's: duivensport, tennis en voetbal. Ook past hij samen met zijn vrouw op de kleinkinderen. "De vrije tijd wordt zo weer snel opgevuld", besluit hij.[l]