Megahennepkwekerij opgerold in Sint Willebrord

SINT WILLEBRORD - Agenten hebben woensdag een hennepkwekerij met een capaciteit voor 1.400 hennepplanten opgerold in een loods aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord. In één ruimte stonden 850 plukrijpe planten. De cannabisplantage was zeer professioneel opgezet.

DOOR MONIQUE JANSEN

Bijzonder is dat de kwekerij computergestuurd werd met behulp van vijf opticlimats. Deze digitale systemen zorgen ervoor dat de planten onder optimale omstandigheden kunnen groeien. Slechts voor het toedienen van water en het knippen van de toppen is menselijke arbeid nodig. De stroom werd illegaal afgenomen; er is dus sprake van diefstal. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De kwekerij is inmiddels geruimd. Er wordt onderzocht wie verantwoordelijk is voor deze zeer professionele en grote hennepkwekerij.

Gevaar

Hennepkwekerijen zijn niet alleen illegaal, maar brengen ook gevaar met zich mee. Om de planten te laten groeien zijn gloeilampen nodig die dag en nacht branden. Dat wordt meestal gedaan met illegale stroom. Vaak ligt er een wirwar van kabels en transformatoren, wat de kans op kortsluiting en oververhitting groot maakt. Daardoor bestaat een grote kans op brand. Daarnaast worden in de wietteelt vaak pesticiden gebruikt. Deze bestrijdingsmiddelen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen.

Anonieme meldingen

De gehouden integrale actie kon gerealiseerd worden door een groot aantal anonieme meldingen van burgers. Daarop volgen controles van verdachte panden en kunnen hennepkwekerijen worden opgerold. Hebt u het vermoeden dat er een hennepkwekerij in een pand gehuisvest is? Deel deze informatie dan met de politie. Dat kan via het algemene nummer 0900-8844 of via Whats App (06 12 20 70 06). U kunt ook anoniem uw tips geven via www.meldmisdaadanoniem.nl of hun telefoonnummer 0800-7000.[l]