Wethouder Martien de Bruijn voorziet het asfalt van witte strepen. FOTO CORINE ROKS
Wethouder Martien de Bruijn voorziet het asfalt van witte strepen. FOTO CORINE ROKS

Project Vosdonkseweg kan worden afgestreept

RUCPHEN – Een belangrijke stap is vrijdag gezet in de realisatie omleiding Rucphen-Sprundel-Sint Willebrord, nadat wethouder Martien de Bruijn er een streep op had gezet. De deadline voor de officiële opening van de Verlengde Vosdonkseweg stond gepland op vrijdag 20 juli en even leek het erop dat deze tijdslimiet niet gehaald zou worden. Met man en macht is er de afgelopen weken gewerkt en rond het middaguur van deze historische vrijdag kon het nieuwe asfalt in gebruik worden genomen.

DOOR CORINE ROKS

Het asfalt was niet het probleem, maar de geluidsschermen leverden de nodige stress op. De wal is opgebouwd uit ijzeren frames gevuld met stenen met daarin geluidsisolerende platen.

Extra mankracht

"Vooral de geluidswal leverde ons meer werk dan gedacht. Daarbij werkte de hitte ook niet in ons voordeel", verklaart Matthijs den Boef, bedrijfsleider Heijmans Infra B.V. Met extra mankracht op dit karwei is het de firma Heijmans dan toch gelukt de deadline van 20 juli te halen. "In januari zijn we gestart. Tijdens de aftrap van dit tracé stonden we in de blubber, en zie hier het contrast", vult Den Boef aan. Waar de bedrijfsleider eveneens met gepaste trots op reflecteert is het stukje veiligheid: "Gelukkig hebben we ons werk kunnen doen zonder ongevallen. Veiligheid heeft onze prioriteit."

Mijlpaal

"Een mijlpaal in de geschiedenis van de gemeente Rucphen", zo betitelt wethouder dit deeltracé dat een onderdeel is van de omleiding Rucphen– Sprundel–Sint Willebrord. Met dit nieuw stuk weg, vanaf de rotonde Vosdonkseweg/Noorderstraat in Sprundel tot kruising Kozijnenhoek/Helakkerstraat in Rucphen , wordt de bereikbaarheid vanaf de A58 naar De Binnentuin en bedrijventerrein 'De Nijverhei', optimaal.

Reduceren

De wethouder hierover: "De verkeersdrukte in de Noorderstraat in Sprundel wordt met de ingebruikname van dit tracé enorm gereduceerd. Dit was voorheen de meest logische route voor het bestemmingsverkeer bedrijventerrein". Ook de kern Sint Willebrord is gebaat bij de nieuwe weg, waarbij de Nachtegaalstraat wordt ontlast. De wethouder is tevreden met de buffer van vijf meter tussen de geluidswal en de grond van aangrenzende huizenbezitters. De plannen voor de omleiding stuitte met name voor deze bewoners op felle bezwaren. De Bruijn hierover: "Een pittig traject waarbij we veel weerstand kregen van omwonenden. Met deze groenstrook en de geluidswal hebben we getracht de nieuwe situatie te verzachten".

Woningbouw

Ook Tenniscentrum RICO moest wijken voor dit tracé. Onderhandelingen voor een nieuwe locatie zijn in volle gang tussen leden van tennisvereniging RICO en de gemeente Rucphen. Wel is de gemeente Rucphen zoekende naar een invulling van het stuk grond waar voorheen de tennishal stond. De Wethouder hierover: "We zoeken naar een passende invulling met aansluiting op Fazantendonk, waarbij woningbouw tot de mogelijkheden behoort".

Deelprojecten

Hoewel de omleiding steeds concreter wordt, staan er nog verschillende deelprojecten op de rol. Zo wordt op 20 augustus een start gemaakt met de reconstructie Rucphenseweg, waarbij de bochten iets worden verbreed. Voor deze opdracht heeft de gemeente Rucphen wederom voor Heijmans gekozen. Het voorontwerp bestemmingsplan omleiding tracé Zuid, voor de doorstroom naar Zundert, ligt momenteel ter inzage. "We zijn bezig met de grondwerving. Inmiddels hebben we drie percelen aangekocht. Als alles meezit kunnen we de gehele omleiding in 2020 afronden", besluit de wethouder.[l]