Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr met Leo en Rietje Huijbregts die maandag 60 jaar waren getrouwd. FOTO  RENÉ BRUIJNINCX
Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr met Leo en Rietje Huijbregts die maandag 60 jaar waren getrouwd. FOTO RENÉ BRUIJNINCX

Leo Huijbregts en Rietje de Jong 60 jaar getrouwd

SINT WILLEBRORD – De woonkamer van de familie Huijbregts-de Jong zat afgelopen maandagmiddag gezellig vol. Daar had meerdere oorzaken: Leo en Rietje waren 60 jaar getrouwd en het bezoek van burgemeester Van der Meer Mohr vanwege die gelegenheid droeg daar natuurlijk ook aan bij.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

In de sfeer van 'Wat zou jij allemaal willen weten' kwam er een gezellig gesprek op gang waarbij met name het gezin het belangrijkste gespreksonderwerp was. Want dat Leo en Rietje trots op hun kinderen en kleinkinderen zijn werd meerdere malen herhaald.

Op het eerste gezicht

Leo Huijbregts, geboren en getogen in Sprundel groeide op in een tijd dat er na de lagere school gewerkt moest worden. Jarenlang was hij verspener, waarbij hij dagelijks plantjes in bakken plaatste. Daarnaast was Leo altijd een doorzetter. "Ik was vroeg op mezelf, had mijn moeder vroeg verloren en moest dus ook voor mezelf zorgen. Dan pak je de klussen aan die voorbijkomen". En dan verwijst hij onder andere naar zijn werk in de suikerfabriek en in de bouw. Rietje, één van de 9 kinderen van het Willebrordse gezin De Jong, ontmoette hij in de buurt van de plaats waar hij toen woonde. "Dat waren noodwoningen die na de oorlog gebouwd waren. Daar liepen 3 meisjes voorbij waarvan Rietje mij het meest opviel". Door haar te vragen om mee naar de film te gaan in het Luma-theater, kregen ze echt verkering.

Mooie momenten

"We trouwden en kregen onze zoon Toon en onze dochter Miranda. Dat waren hele mooie momenten in ons huwelijk", vult Rietje haar echtgenoot aan. "Dat herhaalde zich in feite toen de kleinzoons Stefan en Michael werden geboren". Als het met je kinderen en kleinkinderen goed gaat, dan gaat het met jezelf natuurlijk ook goed. Zo simpel is dat", zegt Leo met overtuiging. Overigens bevestigen de beide kleinzonen dat ze aan opa en oma uitstekende voorbeeld hebben gehad. "Het zijn altijd harde werkers geweest en we konden en kunnen altijd bij ze terecht als we eens een probleem of andere zaken te bespreken hebben", vullen beide kleinzonen elkaar aan.

'We kunnen altijd bij ze terecht'

Zorgzaamheid

Tijdens het gesprek is met name Leo de spreker van het echtpaar, maar eist Rietje een belangrijke zorgzame rol op. Ze vraagt de gasten herhaaldelijk of ze nog iets willen drinken of eten, en zorgt dat er niemand iets tekort komt. "Ze is altijd al zo behulpzaam geweest", benadrukt Leo. "Ik heb afgelopen zaterdag tijdens het feest voor familie, vrienden en kennissen in een gedicht ons 60-jarig huwelijk laten passeren. Daarin heb ik benadrukt dat we dit hebben kunnen bereiken dankzij het feit dat we allebei hebben kunnen geven en nemen en dat onze liefde oprecht en goed was en is". Leo voegt daar wel aan toe dat ze geluk met hun gezondheid hebben gehad en dat de goede verstandhouding tussen hun zoon en dochter en beide gezinnen hen deugd doet. "Ze gaan al jaren samen op vakantie en wij zien dat we ze de goede voorbeelden in het leven hebben gegeven". Woorden van gelijke strekking werden er aan dezelfde tafel ook door burgemeester Van der Meer Mohr uitgesproken.

Feestavond

"Tijdens de feestavond in De Kwast heeft Miranda een mooie speech gehouden en heeft Toon samen met zijn zwager gezongen. Eerst zongen ze voor ons beiden 'Bedankt lieve ouders' en omdat ikzelf niet kan dansen, zongen ze ook een nummer van Freddy Fender, zodat we ouderwets konden schuifelen", vat Leo het hoogtepunt van de avond samen.[l]