Marij en Ad Marijnissen samen met wethouder Martien de Bruijn, die Ad kwam bedanken voor al die 48 jaren dat hij op de Willebrordse weekmarkt heeft gestaan. FOTO: RENÉ BRUIJNINCX
Marij en Ad Marijnissen samen met wethouder Martien de Bruijn, die Ad kwam bedanken voor al die 48 jaren dat hij op de Willebrordse weekmarkt heeft gestaan. FOTO: RENÉ BRUIJNINCX

Marktkoopman Ad sluit na 48 jaar kraam

SINT WILLEBRORD – Wanneer een wethouder van de gemeente op bezoek komt, omdat je gestopt bent met werken, dan moet je wel een markante figuur zijn. Ad Marijnissen uit Sint Willebrord is dat, overigens samen met zijn echtgenote Marij, dan ook.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX

Zij staan samen vanaf 1970 op de weekmarkt in St. Willebrord. De ouders van Ad zaten in de handel, terwijl de ouders van Marij een groothandel in confectiekleding hadden. Ze kregen dus beiden het werken op de markt met de paplepel ingegeven. En daar hebben ze elkaar ook leren kennen. In 1968 kregen ze verkering en in 1970 trouwden ze met elkaar.

Eigenschappen

"Goede marktkooplui moeten over een aantal eigenschappen beschikken", vertelt Marij over het vak van marktkoopman. "Je moet goed kunnen luisteren, begripvol zijn, goed advies geven, dienstbaar zijn en op tijd je mond kunnen houden". Daarmee doelt ze op de reacties die ze beiden door de jaren heen naar het hoofd geslingerd kregen. Ad: "Natuurlijk kun je het niet iedereen even goed naar de zin maken, maar vanaf het begin hebben we er alles aan gedaan om zoveel mogelijk tevreden klanten te krijgen. Want een tevreden klant die komt terug, dat is een gegeven". Om een mooie boterham te verdienen stonden ze vanaf hun trouw iedere week op elf markten. Dat was werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, maar we hadden er wel plezier in".

Verandering branche

Ad en Marij zijn allebei de 70 gepasseerd, dus zijn toe aan een rustiger leven. "We wilden met 65 stoppen, maar plakten er elk jaar nog maar eentje aan vast. Onze zoon Fransjan had geen interesse in de handel, dus hadden wij ook geen opvolger". Dat was voor hen beiden de belangrijkste reden om er mee te stoppen, maar ook wel de moeilijkste. "We hebben door de jaren heen op heel veel markten in West-Brabant gestaan, van Putte tot Tilburg. Zo hebben we een uitgebreide klantenkring opgebouwd die voor weinig geld leuke kleding konden aanschaffen. Voor een paar gulden verkochten we broeken en zorgden dat die aankoop werd gecombineerd met een bijpassende bloes of trui". Ad wijst naar Marij en geeft aan dat zij op uitstekende wijze de klanten kon adviseren.

'Zoon Fransjan had geen interesse'

Klanten

"Onze klanten waren voornamelijk mensen die het van leuke, niet te dure kleding moesten hebben. Door ons op die groep te richten hebben we gouden tijden meegemaakt. De kleding was niet aan te slepen", zeggen de kooplui over hun eerste succes. Dankzij de nodige mondreclame kregen ze op alle markten waar ze stonden een groep vaste klanten. "Natuurlijk lag dat aan de kleding die we verkochten, maar ook aan de manier waarop wij met de klanten omgingen. Altijd netjes, vriendelijk en vooral goed luisteren". Marij verwijst nog even naar een prijs die zij, samen met haar ouders, op de markt in Bergen op Zoom kreeg van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen. "Men vond dat wij op een uitstekende manier onze klanten hielpen en adviseerden".

Tijd voor jezelf

Maandag 16 juli kwam er een einde aan de glorieuze carrière van het marktechtpaar. "Op de markt in Roosendaal hebben we alles wat we nog aan kleding hadden tegen gereduceerde prijzen verkocht". Daarmee kwam er een einde aan een zwaar, arbeidzaam leven, waarop ze met veel plezier terugkijken. En om het werk echt achter zich te laten, vertrekken ze in november naar Benidorm, waar ze heel veel kennissen hebben en gaan genieten van een welverdiende 'oude dag'. "Maar we komen regelmatig terug hoor, want onze zoon en familie moeten we natuurlijk wel regelmatig blijven zien", beëindigt Marij het gesprek.[l]