Nellie Hagedoorn en Riet Gobbens met het educatieve materiaal. FOTO CORINE ROKS
Nellie Hagedoorn en Riet Gobbens met het educatieve materiaal. FOTO CORINE ROKS

Wensen VoorleesExpress Rucphen verzilverd

RUCPHEN - Op de vrijwilligersavond van de gemeente Rucphen, eind 2017, stelde Rotaryclub Halderberge-Seppe gelden beschikbaar voor de wensen van genomineerde vrijwilligersorganisaties. Een van die vrijwilligersorganisaties was VoorleesExpress Rucphen, met twee verzoekjes in de wensboom. Beide wensen zijn inmiddels verzilverd. Voor de doelgroep, kinderen van twee tot negen jaar is educatief spelmateriaal aangeschaft en hebben de kinderen samen met hun ouders en vrijwilligers kunnen genieten van een heerlijke bosdag.

DOOR CORINE ROKS

Het educatief spelmateriaal is bedoeld voor het vergroten van de woordenschat, het taalbegrip en de algehele taalontwikkeling. De nieuwe spelmaterialen worden al volop gebruikt bij de gezinnen waar onze vrijwilligers actief zijn", geeft coördinator VoorleesExpress Rucphen, Nellie Hagedoorn, aan.

Taalontwikkeling

Momenteel maken zo'n dertien gezinnen gebruik van de VoorleesExpress Rucphen. De vrijwilligersorganisatie telt vijftien lezers die elke week, in overleg met het gezin, een uurtje tijd vrijmaken om 'hun' kind of kinderen te begeleiden in de taalontwikkeling, en dat twintig weken lang. Behalve interactief voorlezen, waarbij afbeeldingen of voorbeelden uit de omgeving, zogenaamde visualisatie, heel belangrijk zijn, worden er spelletjes gespeeld. "Dat is afhankelijk van de spanningsboog van het kind. Daarom is de aanvulling van spelmateriaal zo belangrijk. Al spelenderwijs vergroten we de woordenschat, maar ook met het buitenspelen haken onze lezers in op de taalontwikkeling", aldus medecoördinator, Riet Gobbens. Zij geeft als voorbeeld het kindje dat trots zijn nieuwe fiets toont aan de vrijwilliger, die daarop handig inspeelt met lovende woorden vol taalkundige begrippen.

Landelijk

Nellie Hagedoorn en Riet Gobbens vervullen samen de coördinerende functie van dit project. Gobbens hierover: "De VoorleesExpress Rucphen is sinds 2013 actief en valt onder WijZijn Traverse Groep Roosendaal. De VoorleesExpress is een landelijk initiatief waarvoor we van de gemeente Rucphen subsidie ontvangen. De kinderen worden aangemeld via de basisscholen, consultatiebureaus, peuterspeelzalen en vluchtelingenwerk. Alle kinderen die wat extra begeleiding in taal nodig hebben komen hiervoor in aanmerking".

Bibliotheek

"Bij een eerste kennismaking met de lezer en het gezin, is Riet of ben ik aanwezig. In samenspraak stellen we een doel. Ook de tiende keer komen we een kijkje nemen en maken, met goedkeuring, een foto. Bij het afsluitende bezoek ontvangt het gezin de leesstimuleringstas : de foto, een diploma, wat tips voor de ouders en krijgen de kinderen een mooi boek", legt Hagedoorn uit. Een van de onderdelen in de periode van twintig weken is een bezoekje aan de bibliotheek.

Ouders

Een van de eisen van de VoorleesExpress is dat één van de ouders actief deelneemt. Hagedoorn hierover: "Na twintig weken moeten de ouders het overnemen. Wij reiken handvatten aan waarna zij zelf met hun kind aan de slag kunnen". De coördinatoren hebben goede ervaringen met deze aanpak. Overigens mogen ouders best voorlezen in hun eigen taal. Gobbens geeft uitleg: "Je moet je eerste taal goed kunnen spreken en begrijpen om een tweede taal te kunnen leren". Om goed te kunnen integreren is het wel belangrijk dat er in een gezin veel Nederlands gesproken wordt. Behalve een taalkundige vooruitgang biedt de VoorleesExpress nog een voordeel: "Door de taalontwikkeling kunnen de kinderen zich beter uiten, dat de sociale vaardigheden ten goede komt", aldus de coördinatoren.

Bosdag

De tweede wens, een bosdag voor de kinderen, ouders en vrijwilligers, bleek een grandioos succes. De dames hierover: "Het was zo leuk, iedereen was enthousiast, het was prachtig weer en plaatselijke ondernemers hebben indirect bijgedragen aan deze mooie lentedag. Samengevat: Onze wensen zijn vervuld".[l]