Zandstrooiers op pad tegen smeltend asfalt in Rucphen

RUCPHEN - Het is een raar gezicht. Zoutstrooiers bij temperaturen ver boven de dertig graden. Toch zet de gemeente Rucphen die momenteel in. Alleen strooien ze geen zout, maar zand. "Dat is nodig om het asfalt af te koelen. We zorgen er zo voor dat het wegdek niet loslaat", legt wethouder René Lazeroms uit.

De extreme hitte kan het wegoppervlak ernstig beschadigen. De gemeente kreeg op verschillende plekken melding van mogelijk loslatend asfalt. "Dat is vooral in straten waar zwaar verkeer langskomt en bij bochten. Daar ontstaat namelijk makkelijk wrijving. Door een laagje zand over de weg te strooien, neem je de warmte weg", vertelt Lazeroms. Het zand zorgt ervoor dat het asfalt minder snel smelt en plakkerig wordt.

Preventieve maatregel

Het is een preventieve maatregel. "Als de weg kapot is, moeten we die repareren. Dat kost veel meer dan het strooien van zand", benadrukt Lazeroms. Daarnaast is loslatend asfalt erg gevaarlijk voor het verkeer. Ook het strooien van zand is niet geheel zonder gevaar. De gemeente roept motorrijders op om alert te zijn. Zandkorrels op de weg verhogen namelijk het slipgevaar. Het is vooraf niet te zeggen waar de gemeente gaat strooien. Daarvoor worden de wegen continue in de gaten gehouden. De kans dat de zoutstrooiers de weg opgaan is het grootste bij temperaturen ver boven de dertig graden.

Gevaarlijk

Heet asfalt zorgt niet alleen voor smeltende wegen, maar is ook levensgevaarlijk voor honden. Dierenartsen waarschuwen hondenbezitters op bloedhete dagen niet tussen 12.00 en 18.00 uur met de viervoeter te gaan lopen op asfalt. De temperatuur van asfalt loopt dan op tot boven de vijftig graden. De hond kan dan zijn voetkussens verbranden en eerste of tweedegraads brandwonden oplopen. Beter is om te kiezen voor een ander uitlaatalternatief.[l]