Geen verkeersmaatregelen voor Raadhuisstraat

RUCPHEN - Volgens het college van burgemeester en wethouders is er geen sprake van een verkeersonveilige situatie op de Raadhuisstraat in Rucphen tussen de Schijfse Vaartkant en de Zundertseweg. RVP-raadslid Martijn Gijzen had raadsvragen gesteld, omdat er in zijn ogen te hard zou worden gereden op dit weggedeelte. Hij pleitte voor maatregelen.

DOOR MONIQUE JANSEN

Verkeerstellingen uit 2015 en 2017 wijzen er niet op dat er een verkeersprobleem is in de Raadhuisstraat. Op deze locatie hield 85 procent van de weggebruikers zich toentertijd aan de maximumsnelheid. Daarnaast geeft het aantal ongevallen op dit stuk weg ook geen indicatie voor een verkeersonveilige situatie.

Verkeerstellingen

Het college geeft aan dat er in het najaar opnieuw verkeerstellingen worden uitgevoerd op dit weggedeelte tussen de Schijfse Vaartkant en de Zundertseweg. Op korte termijn ziet het gemeentebestuur geen aanleiding om maatregelen te nemen. In plaats daarvan zet het college in op de verdere uitvoering van verkeersmaatregelen uit de Omleiding Rucphen en het centrumplan van Rucphen.

Leefbaarheid

Voor het gemeentebestuur is de leefbaarheid in de kerkdorpen al jaren een belangrijk aandachtspunt. Zo ging de gemeente eerder aan de slag om de dorpscentra leefbaarder te maken. Dat gebeurde onder meer met het verlengen van de Rucphenseweg en de Vosdonkseweg. Op deze manier wordt vracht- en landbouwverkeer aangemoedigd om gebruik te maken van het wegennet buiten de dorpskernen. Dat scheelt voor bewoners geluids- en verkeersoverlast. Ook maakte de gemeente meerdere centrumplannen in samenwerking met bewoners en ondernemers. Veel deelprojecten uit deze projecten zijn inmiddels gerealiseerd. Andere trajecten liggen nog in de pijplijn om te worden uitgevoerd of liggen nog ter voorbereiding.[l]