'Eekhoorns moeten steeds verder voedsel zoeken'

SPRUNDEL - Natuurbeschermer Mans de Jong maakt zich grote zorgen over de eekhoorns in de gemeente Rucphen. Hij merkt dat dat de dieren 'van slag zijn' en steeds vaker de Noorderstraat in Sprundel oversteken om naar voedsel te zoeken in particuliere tuinen en plantsoenen van de gemeente.

DOOR MONIQUE JANSEN

Dat gebeurt sinds een aantal bomen zijn gekapt om de verlenging van de Vosdonkseweg mogelijk te maken. "De dieren zijn afkomstig van de bossen die gelegen zijn tussen de Koekoekstraat en de Kerkeheidestraat in Sprundel", meldt De Jong. Daarnaast dragen particulieren ook bij aan de teloorgang van het leefgebied van de knaagdieren. De Jong ziet verder met lede ogen aan hoe woningeigenaren er steeds vaker voor kiezen om alle struiken en planten in hun tuin te verwijderen: "Dit heeft grote gevolgen voor aanwezige dieren."

Doodgereden

Aan de Noorderstraat is pas geleden een eekhoorn doodgereden. De Jong is bang dat nog meer knaagdieren op deze wijze om het leven komen, doordat zij steeds verder naar voedsel moeten zoeken. Hij pleit ervoor om tussen de Koekoekstraat en de Kerkeheidestraat een groenstrook aan te leggen met hazelaars en notenbomen. De gemeente Ruphen laat weten al veel voor eekhoorn te doen. Zo werden in 2016 eekhoornbruggen geplaatst bij de Kaaistraat en komt er langs de Rucphenseweg een bos met onder andere hazelaars.[l]