Leden geven demonstraties bij St. Joseph. FOTO SHUTTERSTOCK
Leden geven demonstraties bij St. Joseph. FOTO SHUTTERSTOCK Foto: Shutterstock

Open dag bij schildersclub

SINT WILLEBRORD - Schildersclub Sint Joseph houdt zaterdag 8 september een open dag voor 'kunstminnend bezoek'. Met demonstraties en rondleidingen hoopt de organisatie jong en oud naar het clubhuis te trekken. Bezoekers kunnen kunstwerken van onder andere potlood of aquarelverf komen bewonderen.

DOOR AMY KLAVERVELD

"Er zal van alles te zien zijn. Het zijn werken van leden zelf. Er hangen kunstwerken die al af zijn, en aan anderen wordt nog gewerkt. Zo kunnen bezoekers precies zien hoe het proces verloopt." Een woordvoerder van de schildersclub is al erg enthousiast. Hoewel hij hoopt op volle zalen, verwacht hij de desbetreffende zaterdag ongeveer vijftig kunstliefhebbers over de vloer te hebben.

Meer dan verven

Sint Joseph is in door de jaren heen flink gegroeid. De club startte met een kleine groep mensen, zij begonnen met portret tekenen onder leiding van Broeder Nereus. Vandaag de dag beoefenen ruim honderd leden verschillende technieken. De stichting wil via de open dag laten zien dat ze niet zomaar een schildersclub zijn. "We laten zien wat onze leden in huis hebben." Zij geven dan ook de demonstraties. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld zien hoe airbrushen werkt, of hoe speksteen wordt bewerkt.

Meer leden

Sint Joseph bestaat al ruim dertig jaar maar opent nog jaarlijks het atelier om meer leden te werven. "Vele mensen lopen wel met het idee om iets te doen met schilderen, maar durven niet goed om de drempel over te stappen. Door te laten zien op welk niveau er wordt gewerkt, hopen we dat die drempel wat lager word." De woordvoerder vertelt dat er leden in verschillende niveaus zijn. Zij krijgen regelmatig cursussen om door te kunnen groeien.

Altijd welkom

Leden van de club kunnen bijna dagelijks hun creativiteit kwijt in het gebouw aan de Pastoor Bastiaansensingel. Alleen op woensdagavonden zijn de deuren gesloten. "Voor de rest is iedereen, jong en oud, altijd welkom. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat." Op zaterdag 8 september is de schildersclub te bezoeken van 11:00 tot 17:00 uur aan de Pastoor Bastiaansensingel 29i in Sint Willebrord.[l]

Schuurtje

De schildersclub begon in de jaren '70 in een klein schuurtje naast het broederhuis. Toen deze verkocht werd, moest er een oplossing komen. Het schuurtje werd gekocht en de club kon doorgroeien. Na een verbouwing in 1988 waren drie gebouwen samengevoegd. Drie jaar later had de club nog meer leden. Een nieuw lokaal en een schuurtje werden aan het lijstje toegevoegd.