Afbeelding

Ook jeugd Eeuwig Schaak begint weer

RUCPHEN - Vorige week begonnen de senioren bij Eeuwig Schaak weer te schaken en dinsdagmiddag 4 september start de jeugd weer met schaken. Ze doen dit van 15.30-17.00 uur in zaal 't Trefpunt, Raadhuisstraat 80 in Rucphen. Een mooie gelegenheid om aan te sluiten en de beginselen van het schaakspel te leren.

Schaken is een sport die je op elke leeftijd kunt spelen en waar je dus een leven lang plezier aan beleeft. Wat voor weer het buiten is doet er niet toe, dus je kunt het ook nog eens het hele jaar door doen. En het schaakspel verveelt nooit: elke nieuwe schaakpartij is weer anders dan de alle vorige en in elke partij gebeuren weer nieuwe, span-nende dingen. Wie gaat schaken zal merken dat hij of zij steeds beter wordt en steeds meer nieuwe dingen in het spel gaat ontdekken. En dat terwijl de basisregels voor iedereen vrij snel te leren zijn en je om het te spelen niks meer nodig hebt dan een bord en een set stukken. Studies hebben aangetoond dat kinderen die hebben leren schaken beter presteren op school, omdat schakende kinderen spelenderwijs wordt aangeleerd analytisch te denken en, heel belangrijk, eerst na te denken en dan pas doen. Dat is een leuk bijkomend voordeel, maar wat voor de kinderen zelf belangrijker is: het is gewoon hartstikke leuk! Niets is zo leuk als een partij winnen met ideeën die je zelf bedacht hebt en ten uitvoer hebt gebracht. Dat geeft echt een kick!
Wie geïnteresseerd is en meer wil weten kan contact op nemen met Cor Lazeroms, tel. 0165-342346. Of op dinsdagmiddag gewoon langskomen. De clubmiddag van4 september is een inloopmiddag, waarbij iedereen kan aanhaken. Daarna beginnen de lessen en kunnen weliswaar kinderen nog altijd aanhaken, maar het is altijd lastig als je de eerste paar lessen gemist hebt. Een keertje of een paar keer komen kijken op de clubmiddag kost niets en is geheel vrijblijvend.

Schaakprobleem
Dan de oplossing van het schaakprobleem van twee weken geleden (Zie diagram).
1.Ta2-a6!
Op 1...,b7xa6 geeft wit met 2.b6-b7 mat en als zwart de loper wegspeelt (het enige alterna-tief) volgt 2.Ta6xa7 mat. [l]