Fons en Adri van Erck-Hoppenbrouwers ontvingen de burgemeester. FOTO CORINE ROKS
Fons en Adri van Erck-Hoppenbrouwers ontvingen de burgemeester. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Waardering verbindt diamanten paar

RUCPHEN – Zestig jaar geleden, op 26 augustus 1958 gaven Adri van Erck en Fons Hoppenbrouwers in de gemeente Zundert elkaar het ja-woord. Direct na hun trouwen settelden zij zich in Rucphen om daar vervolgens nooit meer weg te gaan. De sleutel voor een gelukkig huwelijk is waardering voor elkaar, blijkt op deze maandagmiddag als burgemeester Marjolein van der Meer Mohr namens de gemeente Rucphen haar felicitaties aan het diamanten bruidspaar brengt.

DOOR CORINE ROKS

"Ik ben enorm trots op mijn vrouw", steekt de heer Fons Hoppenbrouwers (87) van wal. "Geweldig wat zijheeft bereikt, en nog steeds staat ze met haar 81 jaar volop in het leven".

Rucphens avontuur

De uit Zundert afkomstige (Al)fons Hoppenbrouwers komt uit een groot gezin. Al op dertienjarige leeftijd verruilt hij de schoolbanken om zijn vader te helpen met het slachten aan huis. "In die tijd heel normaal, vooral na de oorlog had mijn vader veel werk". Tijdens de huldiging van wielrenner Thijs Roks, komt hij zijn grote liefde, Adri van Erck tegen die toevallig ook bij hem in de buurt woont. De twee krijgen verkering en na een tip van zijn zus storten de twee geliefden zich in een Rucphens avontuur.

Donker

"Mijn zus woonde in Rucphen en runde een café in het centrum, de frietzaak ernaast kwam leeg. Adri en ik pakte deze kans met beide handen aan". Maar de pastoor had zijn zegen nog niet gegeven, dus de jonge ondernemers liepen elk weekend braaf naar huis. "En weet je, zijn zus had genoeg kamers, maar samen logeren was uit den boze. Wandelen tussen Rucphen en Zundert vond niemand een probleem, en de avonden konden flink donker zijn", vertelt mevrouw Hoppenbrouwers lachend.

Zachte-G prijs

Na twee jaar hard werken en tig kilometers in de benen werd dan toch het boterbriefje in Zundert gehaald. Het kersverse echtpaar vestigde zich in Rucphen bij de frietzaak. "Och wat had ik in het begin een heimwee", weet mevrouw zich te herinneren. Dus besloot mevrouw zich aan te melden bij diverse verenigingen, zoals de toneelclub. "Adri heeft zich prima ingeburgerd", vult echtgenoot Fons haar aan. Haar grote passie komt op latere leeftijd tot volle bloei; het dialect. "Ik heb zelfs bij Omroep Brabant aan het radioprogramma 'Bij Wijze van Spreken', meegewerkt. Ook bij Rucphen FM werk ik mee aan de dialectenquiz, en schrijf verhalen voor het 'Zunders Protje, een Facebookpagina voor dialectliefhebbers". Haar toewijding voor het dialect werd bekroond met "De Zachte- G prijs 2018 van Erfgoed Brabant die zij in maart dit jaar uit de handen van de Commissaris van de Koning ontving.

Legermagazijn

Tien jaar heeft het echtpaar de frietzaak gerund, toen er een nieuwe uitdaging op hun levenspad kwam. De heer Hoppenbrouwers kon als burger aan de slag in het legermagazijn nabij Scherpenberg. "Dertig jaar heb ik daar gewerkt, een geweldige baan. Zelfs na de reorganisatie kon ik blijven, lekker dichtbij mijn vrouw en kinderen". De liefde van het echtpaar werd bekroond met twee zonen, drie kleinkinderen en inmiddels een achterkleinzoon.

Tuinieren

Terwijl mevrouw zich richt op het dialect, het schrijven van boeken en radioprogramma's, houdt meneer vooral van fietsen. "En vroeger was mijn grote hobby tuinieren, ik had wat adresjes in de buurt". Dat het echtpaar prima op elkaar is ingesteld blijkt wel in hun woonkamer die vol met tuinlandschappen hangt. "Heeft mijn vrouw geschilderd!", besluit meneer trots.[l]