Jan en Cor Oostvogels-Chantrel zijn getrouwd op de Leur. FOTO CORINE ROKS
Jan en Cor Oostvogels-Chantrel zijn getrouwd op de Leur. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Echtpaar Oostvogels viert diamanten huwelijk

SPRUNDEL – Ze staan volop in het leven, Jan Oostvogels (85) en zijn vrouw Cor Oostvogels- Chantrel (82), in hun woonplaats Sprundel beter bekend als Jantje en Correke Oostvogels. Ze hebben dan ook een rijk sociaal leven, waarbij er elke dag met de buurt een stevige wandeling staat ingeroosterd. En een dagelijks bezoekje aan dorpshuis De Trapkes , waar meneer een partijtje biljart speelt. Hun boterbriefje haalden ze op 24 september 1958. Vanaf die dag werd Etten-Leur ingeruild voor Sprundel.

DOOR CORINE ROKS

"We zijn getrouwd op Leur, de toenmalige woonplaats van Cor. Ik woonde in Etten. Direct na ons trouwen werden we door onze familie getipt. Er stond een huis in de verkoop aan de Ettenseweg in Sprundel. Bij het huis behoorde een bunder grond, precies wat we zochten. Uiteindelijk hebben we op die plek bijna vijftig jaar gewoond", laat meneer weten.

Familie

De grond werd voornamelijk gebruikt voor de verbouw van aardbeien en kerstbomen. "We hadden een klein bedrijfje aan huis. Zo hebben we ook wat vee gehad, en dat alles naast mijn werk als vrachtwagenchauffeur, en later als medewerker in de bouw in Rotterdam", vult meneer aan. Mevrouw Oostvogels runde het thuisbedrijf en zorgde voor het gezin. Het echtpaar kreeg twee dochters; Jacqueline en Joke. Inmiddels is de familie uitgebreid met vier kleinzonen en één achterkleinkind, een meisje.

Duivenwachter

In hun woonkamer staat op de vensterbank een beeldje van een duif. Jan Oostvogels geeft uitleg: "Ik heb altijd duiven gehouden op ons adres aan de Ettenseweg, en sinds onze verhuizing naar het dorp ben ik duivenwachter bij Toontje Oomen, een bevriend duivenmelker". Mevrouw haar hobby's waren voornamelijk handwerken en breien. "Ik ben een echte huismus. Laat mij maar lekker thuis", vult zij aan.

Uitje

Inderdaad; Eigen haard is goud waard voor het echtpaar. In afgelopen zestig jaar zijn zij nog nooit op vakantie geweest, behalve een overnachting in Den Ham waar hun kleinzoon woont. "Ons eerste uitje, een wereldreis in onze beleving, maar het was geweldig", laten zij weten.

Liesbos

Hun eerste ontmoeting vond plaats in het bos, enthousiast vertelt het echtpaar hierover. "Samen met mijn zusje fietsten we door het Liesbos richting Leur. We waren in Breda naar het circus geweest. Ik reed op een herenfiets", lacht mevrouw bij die herinnering. "Mijn maat en ik waren ook naar dat circus geweest en op de terugweg zagen we de meisjes fietsen. Ik zei tegen mijn maat: "dat meisje op de herenfiets wil ik beter leren kennen". En dat moment was het begin van de liefde, die aflopen maandag werd bekroond met een diamanten huwelijk. "Toevallig klikte het ook prima met mijn zusje en de kameraad van Jan. Ook zij werden een stel. Zij trouwden vier maanden na ons".

Sportief

Nog steeds stapt Jan Oostvogels dagelijks op de pedalen. "Elke avond een rondje van zo'n twintig kilometer. En als het regent, dan pak ik de hometrainer", waarbij het sportieve echtpaar trots de tot gym verbouwde bijkeuken toont, inclusief loopband en stepper. Op de vraag hoe het echtpaar de afgelopen zestig jaar ervaren heeft is het antwoord eenduidig: "De jaren zijn voorbij gevlogen. We hebben het heel goed samen, en zijn prima op elkaar afgestemd".[l]