Eldorado handelt over het veranderende leven op het Brabantse platteland en de gevaren van ondermijning. FOTO BEN NIENHUIS
Eldorado handelt over het veranderende leven op het Brabantse platteland en de gevaren van ondermijning. FOTO BEN NIENHUIS Foto: Ben Nienhuis

Rucphen straks in de ban van Eldorado?

RUCPHEN - Een muziektheatervoorstelling waarin lokale fanfares en koren de hoofdrol spelen. Rucphen is één van de vijf Brabantse gemeenten waar het spektakelstuk in 2020 onder de noemer Eldorado wordt opgevoerd. Het handelt over het veranderende leven op het Brabantse platteland en de gevaren van ondermijning.

DOOR ADDO SPRANGERS

Eindverantwoordelijk voor het project zijn toneelschrijver Wiske Sterringa en componist Bart van Dongen. De twee initiatiefnemers zijn professionele theatermakers en werken in deze voorstelling samen met Het Zuidelijk Toneel. Eldorado wordt een muziektheaterproductie over het veranderende leven op het Brabantse platteland; over de problemen van de boeren, over de leegstand die oprukt en de gevaren die daardoor ontstaan.

Hamvraag

In het stuk zien we de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de burgemeester. De voorstelling laat - op soms hilarische wijze- zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat en hoe dicht ondermijning ons allen op de huid zit. Met als voor de hand liggende hamvraag: in wat voor Brabant willen wij leven?

Criminaliteit

Ook hier in de regio immers doen legio verhalen de ronde over de voortwoekerende criminaliteit. Berichten over opgerolde drugslaboratoria, afgebrande hennepzolders, gedumpte vaten met chemicaliën en witwaspraktijken met crimineel geld verschijnen vrijwel dagelijks in de media. En wat moet je nou precies vinden van kappers, wasserettes en restaurants die 'gewoon' draaien zonder dat er van enige serieuze klandizie sprake is? Toch maar even de andere kant opkijken? Bovendien: zijn we niet allemaal op zoek naar ons eigen Eldorado?

Hoofdrol

Theatermakers Sterringa en Van Dongen is dit alles niet ontgaan en zij hebben hun bevindingen zoals gezegd in het muzikaal theaterspektakel Eldorado gegoten. Eldorado wordt een grootse voorstelling waarin fanfares en koren de hoofdrol spelen. Het stuk wordt drie keer gespeeld in Cuijk, Bernheze, Loon op Zand, Hilvarenbeek en Rucphen op een 'boerenbuitenlocatie' met een tribune voor ongeveer 350 mensen per avond.

Professionals

Het hele spektakel staat of valt bij de medewerking van lokale orkesten en koren. Alle soorten muziekverenigingen, van elk niveau, zijn van harte welkom: fanfares, harmonieën, brassbands, kerkkoren, feestbands, accordeonorkesten, noem maar op. Onder leiding van regisseur Roel Swanenberg gaat een professioneel team, bestaande uit Björn van der Doelen (zanger/gitarist en voormalig profvoetballer van PSV), trombonist/accordeonist Hans Sparla en vier professionele acteurs ,aan het werk met deze lokale verenigingen om een fantastische voorstelling te maken.[l]