Pastors  Jan van Steenhoven (l), Wim van Reen(m) en Rob van Sambeek(r), begeleiden samen met pastoor  Hans van Geel de processie.
Pastors Jan van Steenhoven (l), Wim van Reen(m) en Rob van Sambeek(r), begeleiden samen met pastoor Hans van Geel de processie. Foto: Corine Roks

Na vijftig jaar weer plechtige omgang Sprundel

SPRUNDEL- Een uniek moment voor Sprundel vond afgelopen zondagmiddag plaats. Na meer dan vijftig jaar was er weer een processie. Aan de plechtige omgang, die startte bij dorpshuis De Trapkes en leidde naar de Geheimen van de Rozenkrans, deden honderden mensen mee, waaronder vele Sprundelse verenigingen inclusief cultuurhistorische gezelschappen. Ook een afvaardiging van het Rucphens college was present om dit bijzondere moment bij te wonen.

DOOR CORINE ROKS

De laatste processie in Sprundel dateert van 1965. De Mariafeesten met bloemenhulde waren in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw erg geliefd. Het Fatimapark met daarin het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima werd zelfs een klein bedevaartsoord. Er vond elk jaar een aantal processies plaats.

Inzegenen

Eenmaal bij de omgang van 'de Geheimen' aangekomen, worden de gerestaureerde monumentjes één voor één gewijd door pastoor Hans van Geel. Maanden is gewerkt aan het opknappen van de vijftien religieuze monumentjes met daarop afbeeldingen uit het leven van Jezus en Maria. Het herstel is een initiatief van Beleef Sprundel en de parochiekern Heilige Joannes de Doper. Bij één van de droevige gebeurtenissen staat pastoor Van Geel wat langer stil, en volgt een minuut stilte in het drukke park. "Deze medaillon heeft de naam 'Jezus sterft aan het kruis'. Hier wil ik stilstaan bij het verdriet waar heel Nederland de afgelopen week mee werd geconfronteerd", spreekt de pastoor, doelend op de tragische gebeurtenissen uit het nieuws.

Lyrakorps

Na elke zegening volgt een bescheiden muziekje van het lyrakorps 'Door Het Volk - Voor Het Volk', dat speciaal voor deze gelegenheid weer is geformeerd. Ook de tamboers zijn van de partij, zij begeleiden de lange stoet door het park. Na de zegeningen verzamelt de menigte zich bij het buitenaltaar en brengen kinderen Maria een bloemenhulde. Ouderenkoor 'Levensvreugd' zingt het Avé van Fatima waarna het Avé Maria nog eens wordt herhaald met een prachtig solo door Lea Van Loon.

Boekje

De geheimen zijn gebundeld in een boekje, waarvan het eerste exemplaar op deze middag overhandigd wordt aan burgemeester Marjolein van der Meer Mohr. Na het officiele gedeelte volgt een borrel in dorpshuis De Trapkes, inclusief diverse optredens van Sprundels dans- en zangtalent. Hier blijkt al snel dat iedereen vol lof is over deze historische dag. "Een mooie zonovergoten dag, met een geweldige opkomst. Een dag van saamhorigheid waaraan heel het dorp heeft meegewerkt", aldus de pastoor. Tot slot laat mede- organisator Jac van Trijp weten: "Ik dank alle vrijwilligers voor hun bijdrage aan het welslagen van deze prachtige dag".[l]

Na elke zegening wordt op de lyra een deuntje gespeeld.
De inzegening van de gerestaureerde monumentjes, hier ‘Jezus wordt geboren in de stal van Bethlehem'.
De bloemenhulde bij Maria. FOTO'S CORINE ROKS