Toke Elst playbackte zeemansliederen.
Toke Elst playbackte zeemansliederen. Toon van de Sanden

Ouderendag met informatie en plezier in De Trapkes

SPRUNDEL – Op dinsdag 2 oktober werd in De Trapkes de Nationale Ouderendag gevierd. KBO, Steunpunt en Dorpswerk boden een middag aan met informatie en ontspanning.

Ruim tachtig 55-plussers luisterden eerst aandacht naar wethouder Suzanne Breedveld, die zich voorstelde, over de vernieuwing in de zorg vertelde en speciaal inging op eenzaamheid bij ouderen. Een filmpje toonde herkenbaar hoe het wereldje voor ouderen kan verkleinen en zij door de omstandigheden geïsoleerd kunnen raken. Naar voren kwam dat te weinig kwalitatief goed contact met andere mensen ongezond is. Dat terwijl onderzoek van de GGD aantoont dat 49% van de inwoners in de gemeente Rucphen zegt eenzaam te zijn, waarvan 15% ernstig tot zeer ernstig eenzaam. Daarnaast blijkt uit de enquête ‘wonen, welzijn en zorg’, die inmiddels in vijf van de negen wijken in Sprundel gehouden is, dat 92% van de mensen binnen de bebouwde kom en 75% van de mensen uit het buitengebied van dat dorp vindt dat er plaatselijk voldoende ontmoetingsmogelijkheden zijn. 83% van de ondervraagden woont al langer dan dertig jaar in het dorp en liefst 98% van de 55-plussers geeft aan dat ze in Sprundel willen blijven wonen.

Enquête
Middels de enquête lieten de senioren weten wat ze op het terrein van wonen, voorzieningen en zorg nodig vinden om dat mogelijk te maken. En wat betreft de zorg en voorzieningen werd opgemerkt: "Er is zoveel, dat we door de bomen het bos niet meer zien’’. Een vertrouwenspersoon die de weg kan wijzen, zoals een wijkzuster, blijkt node gemist te worden.
Het informatieve uurtje werd gevolgd door een pauze met traktatie. En daarna verscheen de cabaretgroep Steunvast op het podium. Veel playback van bekende meezingers bracht de zaal tot leven. Men deinde op de muziek en zong uit volle borst mee. [l]