Wethouders René Lazeroms en Martien de Bruijn verrichten de officiële aftrap. FOTO CORINE ROKS
Wethouders René Lazeroms en Martien de Bruijn verrichten de officiële aftrap. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

'Inwoners genieten straks van snel internet'

RUCPHEN - Op locatie De Heimolen aan de Heimolendreef in Rucphen werd vrijdagmiddag op symbolische wijze de schop in de grond gezet voor de kick-off van de aanleg glasvezel in het buitengebied Rucphen. De bewoners van het buitengebied zullen hierdoor op niet al te lange termijn toegang hebben tot snel internet en televisie met haarscherpe beelden.

DOOR ADDO SPRANGERS

Het project werd anderhalf jaar geleden opgestart. Belangrijke voorwaarde hierbij was dat minimaal 55% van de inwoners zou deelnemen. Inmiddels staat de teller op 66% procent, reden voor Breedband Buitengebied Rucphen (BBR) de schop in de grond te zetten. Wethouders René Lazeroms en Martien de Bruijn kregen de eer om die klus te klaren.

Drie blokken

Het project is verdeeld in drie blokken; Sprundel, Rucphen en Schijf. Zegge en Sint Willebrord zijn hierin opgenomen. Sprundel telt 422 woningen waarvan er 246 een aansluiting wensen. Rucphen telt in het buitengebied 375 woningen.Hiervan staan er inmiddels 220 als deelnemer geregistreerd.Bij Schijf ten slotte staat de teller op 254 woningen in het agrarisch gebied Hier worden tot dusver 160 aansluitingen "Maar dit aantal kan nog oplopen", laat Fred da Graça van BBR weten. Rond carnaval worden de eerste woningen aangesloten. De verwachting is dat alle aangemelde woningen binnen een jaar toegang hebben tot snel internet en tv met haarscherpe beelden.

Mooie ontwikkeling

Wethouder René Lazeroms noemt de aanleg van glasvezel in het buitengebied een mooie ontwikkeling. "Door de aanleg van glasvezel kunnen ook deze inwoners straks genieten van snel internet en andere digitale mogelijkheden, zoals tv en telefonie," aldus Lazeroms.

Economische impuls

"Glasvezel biedt veel voordelen, ook voor ondernemers en agrarische en toeristische bedrijven is glasvezel een sterke meerwaarde" vult wethouder Martien de Bruijn aan. "Goed en snel internet kan een economische impuls zijn voor de bedrijvigheid in het buitengebied. Daarnaast biedt het ook kansen voor de toeristische sector om vakantiegangers op bijvoorbeeld minicampings goed werkende Wifi aan te bieden" vervolgt Lazeroms.

Veel belangstelling

Voor de aanleg van glasvezel bleek veel belangstelling te zijn. Om de bouw van het glasvezelnetwerk te kunnen realiseren moest minimaal 55% van de inwoners deelnemen. "Breedband Buitengebied Rucphen heeft samengewerkt met ambassadeurs om inwoners aan te moedigen tot deelname en dat heeft gewerkt" vertelt Lazeroms tot zijn vreugde. "Inmiddels doet 60% van de inwoners mee.

Aanmelden

Inwoners die zich niet aangemeld hebben voor het glasvezelnetwerk maar dit alsnog willen doen kunnen zich nog aanmelden. Meer informatie via www.breedbandbuitengebiedrucphen.nl of mail naar info@breedbandbuitengebiedrucphen.nl.[l]