Het glazen kunstwerk is geïnspireerd op de sterrennacht van Van Gogh. FOTO CORINE ROKS
Het glazen kunstwerk is geïnspireerd op de sterrennacht van Van Gogh. FOTO CORINE ROKS Foto: Corine Roks

Sprundel biedt nieuwe Van Gogh-ervaring

SPRUNDEL - De tuin 'Het Levenspad', waarin het leven van Vincent van Gogh centraal staat, is zaterdagochtend officieel geopend door tuin- en landschapsontwerpster Sylvia Vergouwen uit Schijf. De ontwerpster kreeg daarbij hulp van wethouder René Lazeroms.

DOOR ADDO SPRANGERS

De tuin, welke zich bevindt in de Sprundelse Hofstraat, staat in het teken van het leven van Vincent van Gogh. "Een spiraalvormig pad leidt bezoekers de tuin in. Dit pad symboliseert de zoektocht van Vincent van Gogh naar zijn roeping, de liefde, de waarheid en de juiste technieken in zijn kunstenaarschap " vertelt Sylvia Vergouwen.

Vier perioden

De kunstzinnige tuin kent duidelijke verwijzingen naar vier perioden uit het leven van de wereldberoemde schilder.Zo komen zijn jeugd, de Brabantse periode, zijn periode in Arles en zijn laatste jaar in Auvers-sur-Oise terug in de tuin. De beplanting bij de tijdvakken - mede aangelegd door de plaatselijke hovenier Merijn Schrauwen - past bij het leven van Vincent. Bij elk tijdvak staat een boom. Zo staat er in de Brabantse periode een eik als symbool voor de kracht van zijn jeugdige leven. Van Goghs leven kende naast hoogtepunten echter ook dieptepunten. De oplettende bezoeker zal dan ook de geknakte berm opmerken, een opzettelijke verwijzing naar de donkere periode uit het leven van de schilder.

Willebrordse klinkers

In het hart van de tuin bevindt zich het glazen kunstwerk van de Schijfse Jos van Laerhoven, geïnspireerd op de sterrennacht van Van Gogh. Een pad met kinderkoppen - aangelegd met klinkers afkomstig uit uit de Willebrordse Dorpsstraat - doorkruist het levenspad en leidt de bezoeker rechtstreeks naar de kern waar een glaskunstwerk is geplaatst. Dit kunstwerk is volgens Vergouwen geïnspireerd op de typische schilderstijl van Van Gogh. Het levenspad is een verzameling van een mooi stukje natuur en kunst, en geldt als een rustpunt in het dorp. Er is ook een bankje bij de tuin geplaatst. Het hele verhaal van de tuin is te lezen op het aanwezige informatiebord.

Wedstrijd

Vergouwen ontwierp de tuin oorspronkelijk voor het jaarlijkse tuinfestival 'De Tuinen van Appeltern' Het thema van de wedstrijd was 'Een tuin voor Vincent' in het kader van het Van Gogh-jaar 2015. Vergouwen viel hiermee in de prijzen, want uit veertig inzendingen werd haar tuin 'Het Levenspad' gekozen om in Appeltern gerealiseerd te worden.Twee jaar lang was dit stukje natuur met kunst te bewonderen in deze Gelderse plaats. Hierna moest de tuin echter plaatsmaken voor nieuwe thematuinen. "Gemeente Rucphen is niet onbekend met Vincent van Gogh. De kunstenaar is in onze eigen regio geboren, hij heeft zijn jeugd hier doorgebracht en schilderde veel van onze omgeving" vertelt wethouder René Lazeroms. "Het leek ons erg leuk om de tuin te verplaatsen naar onze eigen omgeving. In Sprundel hadden we een geschikte locatie beschikbaar voor de tuin." Met de komst van Het Levenspad kan iedereen uit de omgeving het leven van Vincent van Gogh nu ook binnen de gemeente Rucphen ervaren. De tuin heeft in ieder geval haar vaste plekje gekregen in Sprundel, het dorp dat de jonge Vincent mogelijk bezocht heeft en, wie weet, misschien ook wel geschetst.[l]