Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Kindertop vol ideeën voor
toekomst van Rucphen

RUCPHEN - Op zoek naar de Dromen van Rucphen. Een zestigtal leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs - in de leeftijd van 10 tot 14 jaar - deed dat afgelopen week tijdens de door de Gemeente Rucphen gehouden Kindertop. Samen bedachten ze plannen die moeten zorgen voor een mooie toekomst van Rucphen.

DOOR ADDO SPRANGERS

Zo wordt het idee geopperd om het zwerfafval tegen te gaan door speciale prullenbakken te maken die geluid produceren als er afval in wordt gedeponeerd, naar voorbeeld van Holle Bolle Gijs ('Papier hier') in De Efteling. Wat ook wel leuk zou zijn: de komst van een McDonald's of Starbucks.

Tiny houses

Anderen denken weer in een heel andere richting. Zo zetten Eva en Romano namens hun werkgroepje in op een fijn thuis voor iedereen 'zodat mensen die het niet breed hebben ook fijn kunnen wonen'. De komst van zogeheten 'tiny houses' die van de ene plek naar de andere plek kunnen rondrijden zou daaraan een bijdrage moeten leveren. Lars en Sanne houden namens hun werkgroep een pleidooi voor betere en veiliger wegen. Zij noemen daarbij als te nemen maatregelen veel wegversmallingen, meer stoplichten en zebrapaden, en meer obstakels op de weg om auto's te dwingen minder hard te rijden.

Populair

Het is een idee dat door het gros van de leerlingen als aansprekend wordt ervaren. Via post-its brengen zij er dan ook veel stemmen op uit. Eveneens populair blijken de ideeën voor de realisatie van een dierenopvang en voor het plaatsen van zonnepanelen op lantaarnpalen. De bedenkers van deze drie favoriete plannen ontvangen een medaille. Ook de andere deelnemers gaan niet met lege handen naar huis, want voor iedereen is er een certificaat.

Ideeënmakelaars

Als volgende stap gaan ideeënmakelaars van de Gemeente Rucphen aan de slag om de kinderen te helpen bij de uitvoering van de ideeën. Drie van deze ideeënmakelaars - Marloes Diepstraten, Anouk van Pul en Dorith van der Wegen - zijn tijdens de Kindertop aanwezig.

'Wat ook wel leuk zou zijn: de komst van McDonald's of Starbucks'

Ze zijn enthousiast over de inbreng van de kids die zeker niet onbeslagen ten ijs naar de Kindertop zijn gekomen. "Door iedere school is vooraf een afvaardiging geselecteerd en aan de kinderen is gevraagd om in de klas al samen te brainstormen. Daar zijn mooie plannen uit voortgekomen." De in het Rucphense gemeentehuis gehouden Kindertop geldt meteen ook als input voor de Burgertop voor volwassenen, welke waarschijnlijk begin volgend jaar wordt gehouden.[l]